Zachování brněnského nádraží má podpořit petice

Brno – Zachování brněnského hlavního nádraží v místě, kde je už déle než 160 let, má podpořit nová petice občanské koalice Nádraží v centru. Brňané nespokojení s plánovaným přesunem železniční stanice jsou v nedobré situaci, Jihomoravský kraj totiž projednává územní plán, který počítá se stavbou nového hlavního nádraží dále od centra města. Petice má podpořit účast tzv. zástupce veřejnosti na jednání o územním plánu. Občanská koalice k tomu potřebuje alespoň 500 podpisů.

Podobu nového krajského územního plánu kraj projednává s veřejností, v červnu by ho zastupitelé měli schválit. Pokud tak učiní, v červenci začne platit. Odpůrcům stavby nového nádraží se nelíbí zhoršení dostupnosti železnice z centra Brna, ale také její cena. Podle koalice bude obří železniční stavba tak drahá, že nebude možné na ni získat peníze z Evropské unie. „Projekt nesplňuje základní podmínky pro přidělení dotace. Kraj musí počítat s tím, že nádraží se neodsune,“ uvedl v tiskové zprávě za koalici Jan Toufar.

Krajská vládnoucí koalice přestavbu železničního uzlu a odsun hlavního nádraží z centra prosazuje. Radní David Macek, který zodpovídá za přípravu nového územního plánu, podotkl, že zastánci nádraží v centru neprosadili svůj cíl ani do jedné ze tří variant konceptu brněnského územního plánu.

Podle radního Macka je přesun nádraží na jih vhodný proto, že nový územní plán počítá s rozvojem Brna právě tímto směrem. Když se hlavní nádraží posune o necelý kilometr na jih, bude podle Macka stále na okraji širšího centra. Polohu označil za výhodnou pro Brňany i dojíždějící.