Slovenský radikál dostal za projev v Krupce půlroční podmínku

Teplice - Teplický soud dnes trestním příkazem potrestal šestadvacetiletého muže ze Slovenska za jeho sobotní projev v Krupce na Teplicku během akce Dělnické strany sociální spravedlnosti. V projevu podle soudu podněcoval k nenávisti k etnické skupině obyvatel. Podle serveru Novinky.cz muž od soudu odešel s podmíněným půlročním trestem s dvouletým odkladem. Muž slíbil co nejrychleji opustit Českou republiku.

Předseda soudu Roman Dobeš uvedl, že muži soud zabavil i některé věci - triko, opasek, čepici s kšiltem nebo odznak se zakázanými nacistickými symboly. Na těle měl muž vytetovanou i říšskou orlici. Za tyto věci ale podle Dobeše muže soud potrestat nemohl. Během akce je totiž měl zakryté.

V ulicích patnáctitisícové Krupky na Teplicku demonstrovali v sobotu příznivci krajní pravice. Pochodem chtěli údajně upozornit na incident, který se tam odehrál před necelým rokem. Dva mladí Romové tehdy brutálně zbili a zneužili dvanáctiletého chlapce. Soud jednoho z útočníků poslal na deset let do vězení, odvolací soud mu trest snížil na polovinu. Podle soudu měl útok rasový motiv. Druhý útočník nebyl stíhaný, nebylo mu totiž ještě 15 let.

U vstupu na sídliště Maršov, kde žije početná skupina Romů, se davu postavila do cesty skupina více než stovky Romů, levicových radikálů a kněží pronášejících modlitby, kteří odmítli poslechnout policejní výzvy a blokovali cestu. Po několika desítkách minut napjatého čekání policejní jednotky dav rozehnaly. Akce se zúčastnilo 700 policistů.

Podle Miroslava Brože, mluvčího iniciativy V Ústí neonacisty nechceme, která protiakci organizovala, nyní organizátoři chystají proti policii řadu právních kroků včetně ústavní stížnosti a správní žaloby. Podle něho není možné, aby v demokratickém státě policie rozháněla modlící se lidi. Policejní zásah odsoudil i předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml.