U Škárky najatá firma odposlech nenašla

Praha – V bytě bývalého člena Věcí veřejných Jaroslava Škárky najatá firma žádné odposlouchávací zařízení nenašla. Firmu objednal další poslanec Stanislav Huml, který si také nechal zkontrolovat byt, i u něj se nic nenašlo. Zato v bytě bývalé šéfky poslanců Kristýny Kočí se našel odposlech v ložnici, kvůli možné souvislosti s kauzou uplácení uvnitř Věcí Veřejných případ převzala protikorupční policie. Huml také oběma poslancům sehnal ochranku, Škárka ji využívá dva týdny a Kočí necelý týden.

Podle Humla nemá firma, která odposlechy vyhledává a odstraňuje, nic společného s bezpečnostní agenturou ABL, která donedávna patřila ministru dopravy Vítu Bártovi. Hlavní sponzor strany v interních materiálech ABL, které zveřejnil deník Mladá fronta Dnes, uváděl jako jeden z cílů firmy vytváření a podporu „pseudokonkurenčních firem“. Generální ředitel ABL Matěj Bárta ale garantoval, že ABL nemá s odposlechem nic společného.

U Kočí byl odposlech schován v ložnici ve skříni, zhruba dva metry od její postele. Firma odhalila jedno zařízení, které obsahovalo mobilní SIM kartu. Policisté proto mohou zjistit, na jaké číslo odposlechnutá data odesílalo. „Mobilní operátor musí policii sdělit, kam ty informace šly,“ dodal Huml. Podle něj by mohly být výsledky analýzy známy už dnes. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek uvedl, že policisté zaslali technické zařízení na znalecké zkoumání, aby zjistili, zda bylo aktivní, kdo byl výrobcem nebo zda to nebyla atrapa. 

Znalec: Umístění štěnice je přinejmenším podivné

Kateřina Klasnová (VV):

„Zajímalo by mě, co zásadního pro tento národ se mohlo probírat v ložnici Kristýny Kočí.“

„Bezpečnostní agentura, která štěnici objevila, je přesvědčená o tom, že se jedná o nejmodernější štěnici,“ řekla ČT Kočí. Podle prezidenta Asociace soukromých bezpečnostních služeb Jiřího Kameníka by ale nalezené baterky vydržely asi dva dny. Za přinejmenším podivné označil i umístění štěnice: „Že by si takováto žena povídala s někým o půlnoci v posteli o svých supertajných cílech, tomu nevěřím… To tam musel dát někdo, kdo byl s paní Kočí ve velice blízkém vztahu.“

Kristýna Kočí bydlí v bytě, který patří ministerstvu pro místní rozvoj, jemuž šéfuje Kamil Jankovský (VV). Poslankyně v něm bydlí zhruba dva měsíce. Byt jí doporučil sám ministr Jankovský. „Ministerstvo má smlouvu s Kristýnou Kočí na sedmnáct tisíc měsíčně,“ dodala mluvčí resortu Jana Jabůrková.

Minulý týden podala Kočí i Škárka trestní oznámení na ministra dopravy Víta Bártu (VV) kvůli podezření z uplácení. Bárta měl dát Škárkovi 170 tisíc korun a Kočí 500 tisíc. Bárta ovšem tvrdí, že jim peníze jen půjčil. Tím, že předal Kočí půl milionu v obálce, zřejmě Bárta porušil zákon proti praní špinavých peněz. Kočí už minulý týden několikrát uvedla, že ji zřejmě někdo sleduje a odposlouchává telefon. Stejně se vyjádřil i Škárka, jehož pohyb prý někdo monitoroval v době, kdy jel státnímu zástupci předat materiály o údajném uplácení.

Byt Kristýny Kočí
Zdroj: ČT24