Studená fronta přinese do Česka výrazné ochlazení i sníh

Praha – Přes Česko začala od západu postupovat studená fronta, která s sebou přinese i sněhové přeháňky. Sněžení se objeví ve vyšších polohách postupně v Čechách a k večeru i na Moravě a ve Slezsku, do středy by mělo napadnout až 15 cm sněhu. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by se mohly ojediněle vyskytnout i bouřky. Velké rozdíly dnes budou v teplotách, zatímco na východě republiky bude rtuť teploměru šplhat k 19 stupňům, tak na západě bude výrazně chladněji, v Krušných horách nepřesáhnou teploty tři stupně Celsia.

„Během noci na středu a zejména v průběhu středy očekáváme na horách od pěti do 15 centimetrů nového sněhu. Sněžení bude doprovázené nárazovým větrem kolem 20 metrů za sekundu (70 kilometrů za hodinu), díky kterému se mohou na horách tvořit sněhové jazyky. Srážky smíšené nebo sněhové se přechodně mohou vyskytnout i v nížinách,“ uvedl na webu ČHMÚ meteorolog Miloš Dvořák.

Zítra pak bude za studenou frontou proudit do Česka studený vlhký vzduch od severozápadu. Nejnižší teploty se v noci budou pohybovat mezi -3 až 1 stupněm Celsia a nejvyšší denní teploty nepřesáhnou osm stupňů. Přes den bude oblačno až zataženo a na většině území bude pršet. V nadmořských výškách nad 600 metrů pak budou srážky smíšené nebo sněhové. 

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

„Můžeme připomenout, že v dubnu ani sníh v nížinách není úplnou vzácností,“ uvádí meteorologický web. Podle předpovědi by to ale neměl být případ následujících dnů, od středy by se totiž mělo začít přes den postupně oteplovat, i když noční teploty se dál budou pohybovat kolem nuly. V pondělí se podle očekávání meteorologů teploměry vrátí k 15 stupňům Celsia přes den.

Vydáno pod