ODS odmítá VV na vnitru a varuje své členy

Praha - Ministerstvo vnitra by nadále neměly vést Věci veřejné. Na základě dohody poslaneckého klubu ODS to potvrdil premiér Petr Nečas s tím, že jde o nepřekročitelnou podmínku. Poslanci ODS Nečase podpořili v rozhodnutí odvolat ministry vnitra a školství Radka Johna a Josefa Dobeše, protože jsou prý propojení s ABL a dalšími bezpečnostními agenturami. VV si ale vnitro chtějí ponechat. Někteří představitelé ODS dnes také dostali prostřednictvím textové zprávy z hlavní kanceláře strany varování, aby si dali pozor, pokud hovoří s představiteli VV.

„Poslanci ODS považují za neúnosné, aby ministerstvo vnitra nadále vedl kandidát Věcí veřejných,“ citoval z unesení předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Konkrétní řešení vzejde podle Nečase na dalších koaličních jednáních. Prezident Václav Klaus zatím návrh na Johnovo a Dobešovo odvolání nepřijal, stejně jako rezignaci ministra dopravy Víta Bárty (VV). Chce znát další scénář pro fungování vlády.

„Musím říci, že jsem pana prezidenta seznámil s tím, jaké budou další kroky, jsem připraven rozvést to do větších detailů,“ uvedl dnes Nečas, který se s Klausem setkal v pondělí. Zdůraznil, že podle ústavy nemůže Klaus přijetí návrhu na odvolání ministrů podmiňovat. „Je nezbytné naplnit ústavu,“ zdůraznil Nečas. Teprve potom budou pokračovat koaliční jednání. V rozhovoru pro Frekvenci 1 večer uvedl, že koalice se bude muset domluvit na způsobu, jakým si rekonstruovaná vláda řekne ve sněmovně o důvěru. Už také podle svých slov ví, jak naloží s nabídkou rezignace, kterou podal ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Verdikt ale prozradit nechtěl.

Brífink poslaneckého klubu ODS (zdroj: ČT24)

Podnětem k vážné roztržce v koalici se stalo podezření z uplácení některých politiků VV Bártou a přímé propojení nejmenší vládní strany s ABL, kterou Bárta vlastnil. Nečasovy kroky podpořila také TOP 09. VV ale podmiňují výměnu svých ministrů odchodem ministrů financí Miroslava Kalouska (TOP 09), obrany Alexandra Vondry a zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS). Zatímco Vondra rezignaci nabídl, Kalousek k tomu nevidí důvod.

Vedení ODS varovalo své lidi před komunikací s představiteli VV

Zhruba 120 vybraných představitelů vládní ODS také dostalo prostřednictvím textové zprávy z hlavní kanceláře strany varování, aby si dali pozor, pokud hovoří s představiteli koaličních VV. Důvodem je, že by jejich hovor mohl být nahráván a posléze zneužit. Rozhlasové stanici Frekvence 1 to řekl premiér Nečas, který s tímto krokem souhlasí. Jde podle něj o princip předběžné opatrnosti: „To, že by někdo mohl teoreticky účelově posunovat rozhovor někam jinam, pak by ten záznam mohl být třeba účelově upraven, například digitálně a podobně. Jsme prostě opatrní.“

Petr Nečas
Zdroj: ČT24