Stavba křižovatky Malovanka se městu prodraží

Praha - Křižovatka Malovanka, která má propojit Blanku se Strahovským tunelem, se prodraží o 56,3 milionu korun. Peníze musí magistrát zaplatit za dodatečné stavební práce, se kterými se původně nepočítalo. Rada proto schválila společnost Metrostav jako firmu, která tyto práce dokončí, uvedla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. Nové vedení hlavního města nyní nabídku Metrostavu odsouhlasilo.

„Je to dědictví z minulosti, se kterým se musí nová rada vypořádat,“ doplnila Krásenská. Metrostav, který křižovatku staví, vyzvala k podání nabídky minulá rada loni v červnu, a to formou veřejné zakázky bez uveřejnění. Schválený rozpočet města na letošní rok již s částkou 56,3 milionu korun bez DPH počítá.

Za zdražením stavby jsou nevyřízené majetkové a právní vztahy kvůli neukončenému dědickému řízení. Podle důvodové zprávy připravené pro dnešní jednání rady musel proto být změněn původní harmonogram prací. Změnilo se také řešení opěrných zdí, rozšíření dočasných silnic a chodníků a cenu ovlivnily i geologické podmínky.

Do mimoúrovňové křižovatky Malovanka bude ústit Strahovský tunel a tunel Blanka. Křižovatku, stejně jako tunelový komplex Blanka, buduje společnost Metrostav. Se stavbou firma začala již v roce 2005, část ramp a silnic již byla uvedena do provozu před rokem.

Strahovský tunel
Zdroj: ČT24