John: Nechceme, aby vnitro měla ODS

Praha/Ostrava - Předseda Věcí veřejných Radek John po jednání poslaneckého klubu zdůraznil, že VV vládu rozhodně pokládat nechtějí. Upozornil ale, že v této chvíli žádné řešení krize neexistuje. Šéfka poslanců Karolína Peake oznámila že strana stále trvá na působení Johna na ministerstvu. Podle Johna VV nechtějí, aby ministerstvo vnitra měla ODS, protože se v resortu vyšetřují její kauzy. Další obvinění a přestřelka mezi koaličními partnery proběhla v rámci pořadu Události, komentáře. Podle Josefa Novotného z Věcí veřejných má totiž ministr financí Miroslav Kalousek prsty v údajně podivném financování volební kampaně TOP 09. Věci veřejné také podaly trestní oznámení kvůli internetovým sázkám. Cíleno je na účastníky pověřovacího procesu - a jedním z nich je právě Kalousek.

Věci veřejné vyzvaly premiéra Petra Nečase, aby respektoval koaliční smlouvu a svolal další jednání K9. Zároveň požadují, aby se premiér distancoval od výroků Petra Tluchoře, který v pondělí uvedl, že dokud nedojde k odvolání ministrů VV, další schůzka koalice nebude. 

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) dnes podle serveru iDnes.cz uvedl, že pokud nebudou VV v koalici, opustí vládu i on. „Žádná ze stran nesmí té další klást podmínky, které jsou nerovnocenné. Stojíme o koaliční projekt, ve kterém budeme rovnocenní partneři a ve kterém se věci budou vyjednávat,“ uvedl na tiskové konferenci John. Pokud podle něj VV vytlačí, způsobí koaliční partneři předčasné volby. „Ale nikoliv naší vinou,“ zdůraznil ministr. 

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř v reakci uvedl, že ODS nikdy neřekla, že usiluje o ministerstvo vnitra. Připustil, že východiskem ze současné vládní krize by mohl být dodatek ke koaliční smlouvě, v němž vnitro připadne například TOP 09. „Dokážu si nicméně také představit, že v čele ministerstva stane odborník nespojovaný s žádnou z koaličních stran,“ řekl Tluchoř. Podle ministra financí Miroslava Kalouska ale TOP 09 nemá ambici resort obsadit: „Vše ostatní je věcí dalších koaličních jednání.“

John reagoval i na kauzu poslance VV Michala Babáka, který má údajně problém doložit, kde vzal šest milionů korun, které v průběhu posledních tří let věnoval na fungování strany: „Pan kolega nám dnes předal materiály, ve kterých velmi přesně popsal všechny věci sedm let zpátky. Na příštím poslaneckém klubu o tom budeme diskutovat. Já mu věřím.“  

VV během dne podaly i dvě trestní oznámení. První se týká údajně nezákonného nakládání s penězi státního podniku Lesy ČR. Žádají proto i odchod ministra Ivana Fuksy a šéfa firmy. Druhé oznámení míří na povolovací proces internetového hazardu. Nepřímo tak poukazuje i na ministra financí Miroslava Kalouska, jehož odchod VV chtějí.

Radek John:

„My rozhodně vládu pokládat nechceme, chováme se velmi zodpovědně. Všichni zodpovědní lidé v této zemi vyzývají politiky, aby jednali. My chceme jednat, chceme ale upozornit, že v této chvíli není žádná varianta B, není žádné řešení krize. My naprosto nepřekročitelně nechceme, aby ministerstvo vnitra měla ODS, protože se tam vyšetřují kauzy ODS.“

Premiér Petr Nečas (ODS) chce, aby z vlády odešli za VV jen ministři Vít Bárta, Radek John a Josef Dobeš. „Pokud bude vypovězena koaliční smlouva, odejdu z vlády taky,“ řekl Jankovský při dnešním příchodu na jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných. 

Většina krajských zástupců VV stojí za vedením

Krajští zástupci Věcí veřejných většinou podporují vedení strany. Z části regionů zní i výzva, aby se Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml vzdali poslaneckých mandátů. Pouze kluby VV v Plzeňském kraji, odkud pochází Škárka, s vyloučením nesouhlasí. Po stranických šéfech požadují, aby postup vysvětlili na krajské konferenci. „Za panem Vítem Bártou rozhodně nestojím, ve středu oficiálně ukončím členství ve VV,“ uvedl odcházející předseda klubu Plzeňský region Pavel Vlach. Věci veřejné v Moravskoslezském kraji, kde vedla kandidátku Kočí, poslankyni naopak vyzvaly, aby se mandátu vzdala. Kočí to ale odmítá.

Kristýna Kočí:

„Mé stanovisko i nadále trvá. Byla jsem zvolena za nějaký program ten jsem neporušila. Naopak jsem v duchu boje proti korupci nahlásila korupční nabídku. Za to jsem byla vyloučena a nedostala jsem ani šanci se k tomu vyjádřit.“

VV: V Lesích ČR se kradlo za bílého dne

Pražské vrchní státní zastupitelství dnes od VV obdrželo trestní oznámení kvůli nezákonnému nakládání s finančními prostředky státního podniku Lesy ČR. Podle VV se ve společnosti děly „krádeže za bílého dne“, o praktikách prý věděl nejen současný ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), ale i generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Oba by proto podle strany měli ze svých funkcí odejít.

Podle Fuksy mají Lesy ČR po mnoha letech otevřeně připravenou a projednanou koncepci hospodaření založenou na poctivé soutěži firem o zakázky. „Zadávání zakázek podle Dřevěné knihy podporuje velká řada organizací počínaje lesnickými experty a konče Transparency International,“ uvedl v reakci na obvinění. Útok podle něj může mít jen dva důvody. Buď je snahou o odvedení pozornosti od vlastních skandálů strany, nebo o udržení údajně netransparentního systému obchodu se dřevem se snahou profitovat z něj. „Lesy ČR hospodaří s majetkem státu dle platných právních předpisů. K žádnému nezákonnému nakládání s finančními prostředky nedochází a nedocházelo,“ uvedla firma ve svém stanovisku.  

Josef Novotný, VV:

„Kalousek je mužem v pozadí všech výjimek pro hazard a na tuto oblast směřuje i trestní oznámení, které jsme podali. Oblast hazardu přitom přináší pouhých 6 miliard a odnáší 35 miliard. To ale Kalousek nechce řešit. Navíc financování politických kampaní je primární příčinou korupce v Česku.“

Kalousek: Místo toho, aby VV hanbou chodily kanály, plivou kolem sebe

Trestní oznámení v případě internetového hazardu míří na účastníky pověřovacího procesu, tedy podle poslance VV Josefa Novotného „de facto“ na ministra Kalouska. „Ministr to podepsal i přes výtky úředníků,“ zdůvodnil Novotný. „Na hysterický folklor nereaguji. Musím jen vyjádřit svůj obdiv vůči drzosti politické strany, která místo toho, aby hanbou chodila kanály, plive kolem sebe,“ reagoval Kalousek.