„Vora v zakoně“ má znovu projednat soud

Praha - Městský soud v Praze dostal za úkol znovu se zabývat kauzou údajného „vora v zakoně“ Andranika Soghojana. Odvolací Vrchní soud v Praze totiž ve svém rozhodnutí částečně zrušil zprošťující verdikt a případ vrátil k novému projednání. Obžaloba Soghojana viní z toho, že si objednal vraždu arménského podnikatele. Při jím organizovaném vražedném honu byl ale podle spisu omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán. Městský soud loni v říjnu dospěl k závěru, že se jeho vina neprokázala.

Soghojan se podle médií nachází zřejmě v Arménii, z dnešního jednání se omluvil kvůli zdravotním problémům. Podle jeho právního zástupce Eduarda Bruny má žloutenku a zánět očí, podle druhého advokáta Martina Klimo je hospitalizován po pobytu v české vazbě.

Vedle Soghojana osvobodil na podzim městský soud ještě další tří muže, kteří se údajně různou měrou na trestné činnosti podíleli - Čečence Gilaniho Alijeva obžaloba viní z organizování vraždy a pokusu o vraždu, Arména Arsena Kakosjana z pomoci k vraždě a Romana Melkonjana z přípravy vraždy.

Vrchní soud nyní mužům zrušil část prvoinstančního rozhodnutí, které se týkalo organizování vraždy a pokusu o vraždu. Melkonjanovi však potvrdil osvobozující verdikt. Zbylým dvěma obžalovaným - Magomedu Alijevovi, který má české občanství, a Soghojanovu údajnému arménskému pobočníkovi Arsenu Arakeljanovi - vyměřil prvoinstanční senát loni v říjnu tři a půl roku ve vězení za vydírání a 18 měsíců za nedovolené ozbrojování a padělání řidičského průkazu. Také tyto tresty dnes odvolací senát potvrdil.

Smrtelné pobodání a vražda - dvojitý omyl najatého vraha Treťjakova

Podle obžaloby si Soghojan vraždu podnikatele objednal v roce 2007. Státní zástupci tvrdí, že arménský podnikatel se provinil proti nepsaným zločineckým zákonům tím, že ze získané částky milionu amerických dolarů neodevzdal polovinu do společné pokladny. Soghojan se prý proto s Gilanim Alijevem dohodl na jeho likvidaci. Gilani Alijev pak zajištěním vraždy údajně pověřil Magomeda Alijeva, který si na čin zjednal Ukrajince Timura Treťjakova a 13. listopadu 2007 ho dovezl na Václavské náměstí. Tam Treťjakov napadl nožem Arména, o němž se mylně domníval, že je zamýšlenou obětí. Pobodanému zachránil život rychlý lékařský zákrok.

O 14 dní později se Treťjakov pokusil provést vraždu znovu. Od Magomeda Alijeva prý dostal střelnou zbraň a od Arakeljana a Kakosjana informaci, že nepohodlný Armén bydlí na Vinohradech a jezdí luxusním vozem Bentley. Treťjakov se ale i tentokrát spletl a zastřelil pětadvacetiletého otce dvou dětí, který na Vinohrady shodou okolností přijel s luxusním vozem ředitele společnosti Sazka. Najatého vraha Treťjakova předloni soudy potrestaly 22 lety vězení. Soghojan pak podle obžaloby v říjnu 2008 a únoru 2009 pověřil Arakeljana sestavením dvou skupin, které měly pronásledovaného podnikatele vyhledat, sledovat a předvést za účelem jeho fyzické likvidace. V jedné ze skupin byl podle spisu i Melkonjan.

Městský soud poslal za nájemnou vraždu a pokus o vraždu Treťjakova na doživotí.
Zdroj: ČT24