České dálniční pumpy dopadly v testu velmi dobře

Vídeň – Benzinové pumpy u českých dálnic obsadily čelná místa v testu rakouského autoklubu ÖAMTC, který porovnával kvalitu obdobných čerpacích stanic v jedenácti evropských zemích. V čele žebříčku 77 míst, která zástupci autoklubu navštívili, stanula pumpa Kozlov - Černá Studánka na české dálnici D1. Ani ona ale nedostala nejvyšší „výtečné“ hodnocení, inspektoři ji hodnotili „velmi dobře“. Mezi deset nejlepších stanic zařadil ÖAMTC ještě dvě další české benzinky.

Autoklub hodnotil ve svém testu 80 různých bodů – od umístění poutače na čerpací stanici přes cenu benzinu a stav všech zařízení, až po čistotu toalet a šíři nabídky v obchodu. Vítězné pumpě vytkli především jen „průměrnou čistotu“ sedátek na záchodových mísách a neexistenci cedule informující o vzdálenosti k další pumpě. Se vším ostatním byli spokojeni, vyzdvihli například bezbariérový přístup k toaletám. „S takovými hodnotami nedokázala ostatní testovaná čerpadla udržet krok,“ uvádí zpráva.

Na prvních pět míst test zařadil dvě pumpy v Česku, dvě ve Slovinsku a jednu v Chorvatsku. Na českých dálnicích zástupci rakouského autoklubu navštívili kromě Kozlova také Kladruby jih na D5, Brno - Starý Lískovec na D1 a Nupaky jih na D1.

Své domácí pumpy zařadili zástupci rakouského autoklubu do středu výsledkové listiny. Tři z těch, u kterých se zastavili, hodnotili „velmi dobře“, další tři „dostatečně“ a jednu „nedostatečně“. Největší problémy se vyskytly u vjezdů a výjezdů z areálů čerpacích stanic.

Za nejhorší v Evropě označil test nizozemskou pumpu u De Buunderkampu na dálnici A12 mezi Utrechtem a Arnhemem. Čerpací stojany pro osobní auta a kamiony nejsou odděleny, nabídka zboží v obchodě nedostatečná, toaleta pro vozíčkáře žádná. Celkově sanitární zařízení vypadá dezolátně, jeho hygienická hodnota je ve stavu spíše ohrožujícím zdraví. „Dobrovolně zastavit u takové pumpy musí být pro každého motoristu zlým snem,“ napsali autoři testu.

Návštěvy čerpacích stanic vykonali zástupci autoklubu v průběhu loňského listopadu. Pumpy rozdělili do pěti kvalitativních skupin, do nejvyšší, ale ani do nejhorší kategorie nespadla žádná benzinka. Celkem 23 stanic bylo hodnoceno „velmi dobře“, 48 „dostatečně“ a zbylých šest „nedostatečně“.