Učitelé vyzvali vládu, aby odmítla novelu školského zákona

Praha - Na 300 učitelů vyzvalo v petici vládu, aby odmítla novelu školského zákona. Ta prý počítá se znovuzavedením povinných školních osnov, což je podle kantorů krok zpět. Novelu přinese ve středu na jednání kabinetu ministr školství Josef Dobeš (VV), kterého premiér navrhnul odvolat z funkce. Ministerstvo se snaží změnami zastavit propad znalostí českých žáků, v nedávném mezinárodním srovnání PISA se totiž české děti zhoršily nejvíc ze všech sledovaných států. Vedle změny ve školském zákoně plánuje ministerstvo také plošné testování v 5. a 9. třídách základních škol.

V současnosti školy učí podle vlastního plánu, který si připravily na základě rámcového vzdělávacího programu. Novela ale uvádí, že by školy měly své osnovy upravovat navíc podle dokumentů vydávaných ministerstvem. „Fakticky tedy jde o povinné vzorové učební osnovy, zatím jen pro český jazyk a literaturu, anglický jazyk a matematiku,“ zlobí se učitel ze Šlapanic u Brna a autor petice Škola není na hraní! Stanislav Zajíček. Pod peticí jsou podepsáni hlavně učitelé, ředitelé a lidé pracující ve školství.

„Je nepřípustné, aby ministerstvo zavádělo do zákona možnost nařizovat školám, co mají učit, když existují školní vzdělávací programy, v nichž už jednou učitelé svoje pojetí výuky s požadavky státu sladili,“ myslí si také Tomáš Feřtek ze společnosti Eduin, která se zabývá vzděláváním.

Školy chtějí individuálnější programy

Zkušenosti ze zahraničí podle odborníků ukazují, že školy by měly mít volné ruce při tvorbě vlastních vzdělávacích plánů. Mohou se tak prý více zaměřit na to, v čem daná škola vyniká. Zároveň by se prý měla dostat větší podpora slabým žákům a také pedagogům, aby se naučili lépe učit.

Novela by měla platit od nového školního roku, tedy letošního září. Má mimo jiné snížit počet přihlášek na střední školy ze tří na dvě, zavést šestileté funkční období ředitelů škol a zjednodušit zakládání firemních mateřských škol. Zároveň obsahuje i upřesnění pravidel pro navštěvování zahraničních škol a ustanovení týkající se organizace státních maturit, například odměn pro zkoušející.

Není ale jisté, jestli ministr Dobeš stihne tyto změny provést, premiér Petr Nečas (ODS) totiž navrhnul jeho odvolání. Nečas své rozhodnutí vysvětlil tím, že nechce, aby ve vládě zůstávali lidé napojení na bezpečnostní agenturu ABL rodiny Víta Bárty (VV). Ten sám už podal demisi, Nečas navrhl i odvolání předsedy VV a ministra vnitra Radka Johna. Prezident s přijetím demise a návrhů na odvolání otálí, chce vědět, co bude s vládou dál.

Vydáno pod