Kolony v Pardubicích rozpustí řídicí centrum

Pardubice – Kolony, které se v dopravních špičkách tvoří v hlavních pardubických ulicích, by se měly výrazně zkrátit. Město chce zřídit řídicí dopravní centrum, které bude dohlížet na plynulost provozu. V případě, že doprava zhoustne, pokusí se zácpy rozpustit změnou řízení křižovatek – například vytvořením tzv. zelené vlny na semaforech.

Do řízení dopravy bude ale město muset vložit mnoho peněz. Část z nich půjde na instalaci kamer na křižovatky. Několik jich už v Pardubicích je, používá je dopravní podnik. „Mají záběry z kamer, které monitorují hlavní křižovatky. Dopravní zácpy třeba u ČEZ Areny by bylo možné řešit dálkovým ovládáním semaforů,“ řekl náměstek primátorky Martin Bílek.

Přesný způsob fungování centra řízení pardubické dopravy zatím na magistrátu neznají.  Do pololetí se seznámí s tím, jak koordinují dopravu v jiných větších městech v republice. „Uvidíme, jaký systém pořídíme. Možná se jen inspirujeme jinde, ale pořídíme zcela nový, který nebude za dva roky překonaný. Technika jde rychle dopředu. Hovořit teď o rozpočtu nejde, když nemáme nic konkrétního,“ uvedl náměstek Bílek. Do konce roku by měla být vize hotová. Centrum má začít fungovat v roce 2013.

Vedení města ale zčásti objevuje Ameriku. O koordinačním středisku totiž uvažovalo již minulé vedení města. Počítalo s tím, že se napojí na optickou síť a instaluje víc kamer. Kamery měly sčítat vozidla a rozpoznat kolony. Informace by pak poslaly do centra. Zmodernizované semafory by díky ústředně dokázaly reagovat na množství aut a změnit frekvenci střídání zelené a červené.