Z Masarykova nábřeží na 8 měsíců odjedou tramvaje

Praha – První část velkých tramvajových výluk na pravém vltavském břehu začne v pondělí. Kvůli rekonstrukci technologických tunelů Národního divadla nebudou tramvaje jezdit mezi zastávkami Národní divadlo a Jiráskovo náměstí až do 16. prosince. Na osm měsíců se tak změní trasy linek 17 a 21. V příštích měsících se ale trasy linek jezdících po pravém břehu změní ještě výrazněji. V létě bude uzavřena trať do Modřan a také Smetanovo nábřeží.

Zatím bude uzavřený úsek poměrně krátký a dlouhé nebudou ani objížďky. Linka 17 na cestě od Výstaviště dojede k Národnímu divadlu, kde odbočí do Národní a přes zastávky Národní třída a Myslíkova se vrátí zpět na nábřeží. Polookružní linka 21 bude prodloužena z Braníka až do Modřan, na severním konci své trasy nebude zajíždět až k Národnímu divadlu, nýbrž za zastávkou Jiráskovo náměstí odbočí do Myslíkovy, kterou dojede na Karlovo náměstí a bude pokračovat zpět do Modřan po své obvyklé trase.

Národní divadlo chce technologické tunely nově využívat pro zásobování, dosud sloužily jen k filtraci vody a vzduchu. Kvůli tomu je ale musí divadlo opravit. Rekonstrukci za 124 milionů korun ze tří čtvrtin zaplatí stát ze svého rozpočtu.