Poruchami spánku trpí stále více dětí

Praha - Poruchami spánku trpí polovina lidí, nejčastěji jde o nespavost. Výjimkou ale není ani takzvaná denní spavost, kdy lidé nekontrolovatelně usínají kdykoli přes den. Poruchy postihují taky čím dál víc dětí, podle nové studie je jich třetina. Některé, jako náměsíčnost či noční děsy, s věkem vymizí. Častá je ale i kombinace poruch nočního spánku se zvýšenou únavou a ospalostí ve dne.

Podle profesorky Soni Nevšímalové z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice má nekvalitní spánek za následek zhoršení paměti, soustředění a abstraktního myšlení, přispívá i ke zhoršení školního prospěchu. Podílí se také na poruchách chování, změnách nálad a emocí. Většina lidí má přitom pocit, že se jen špatně vyspala. Že by mohlo jít o nemoc nebo poruchu, si připouští málokdo. Některým projevům se dá přitom předcházet. "Problémem je sledování televize dlouho do noci. Televize vadí i svým jasným světlem, které potom omezuje produkci melatoninu," řekla ČT Jitka Bušková z Centra pro poruchy spánku a bdění na neurologické klinice.  

Zvýšená denní spavost u dětí je často přehlížena

„Nedostatek hlubokého delta spánku vede k poruchám imunity, častější nemocnosti a v důsledku nedostatečné tvorby růstového hormonu, který je vázán na hluboká stádia spánku, může dojít i ke zpomalení růstu,“ varovala Nevšímalová. Poruchy dýchání ve spánku mohou být spojeny s rizikem pozdějšího rozvoje nemocí srdce a cév.

Zvýšená denní spavost u dětí je podle Nevšímalové často přehlížena nebo považována za lenost, nedostatek inteligence a motivace. Diagnostickým problémem podle ní bývají poruchy střídání spánku a bdění, takzvaného cirkadiánního rytmu, zejména jde o syndrom zpožděného usínání. „Důsledkem je obtížné probouzení, pozdní příchody do školy, únava a ospalost při vyučování. Při nejasných poruchách bdělosti je vždy nutno zvážit i drogovou závislost,“ dodala.

Desatero spánkové hygieny

  1. Od pozdního odpoledne (4–6 hodin před usnutím) nepijte kávu, černý či zelený čaj, kolu nebo různé energetické nápoje a omezte jejich požívání během dne. Působí povzbudivě a ruší spánek.
  2. Vynechejte večer těžká jídla a poslední pokrm zařaďte 3–4 hodiny před ulehnutím.
  3. Lehká procházka po večeři může zlepšit váš spánek. Naopak cvičení 3–4 hodiny před ulehnutím již může váš spánek narušit.
  4. Po večeři již neřešte důležitá témata, která vás mohou rozrušit. Naopak se snažte příjemnou činností zbavit stresu a připravit se na spánek.
  5. Nepijte večer alkohol, abyste lépe usnuli – alkohol kvalitu spánku zhoršuje.
  6. Nekuřte, zvláště ne před usnutím a v době nočního probuzení. Nikotin také organismus povzbuzuje.
  7. Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku a pohlavnímu životu (odstraňte z ložnice televizi, v posteli nejezte, nečtěte si a přes den ani neodpočívejte).
  8. V místnosti na spaní minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu (nejlépe 18–20º C).
  9. Uléhejte a vstávejte každý den (i o víkendu) ve stejnou dobu ± 15 minut.
  10. Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte, postel neslouží k přemýšlení.

zdroj: www.dobry-spanek.cz

Spánek
Zdroj: ČT24