O post šéfa VV se utká pět kandidátů

Praha - Širší vedení Věcí veřejných dnes večer vybralo z 13 nominací pět kandidátů na předsedu strany. Jde o současného předsedu a ministra vnitra Radka Johna, ministra dopravy Víta Bártu, předsedkyni poslaneckého klubu VV Karolínu Peake, poslance Michala Babáka a místopředsedkyni sněmovního výboru pro vědu Dagmar Navrátilovou. Nominace na předsedy udělovaly krajské organizace strany a členové jejího grémia. Nejvíce hlasů získal současný předseda John, který obdržel o polovinu více návrhů než Bárta. O jeden hlas více než ministr dopravy získala Peake. Olomoucká poslankyně Dagmar Navrátilová měla sedm nominací, Babák čtyři.

„O jménech kandidátů dnes rozhodla volbou rada VV. Pro zvolení kandidáta byla zapotřebí nadpoloviční většina hlasů členů rady,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí VV Jakub Žižka. Pětice nominantů nyní dostane prostor k prezentaci své kandidatury na webu strany a v časopise VV. Podle Johna má každý uchazeč přijít s jasnou vizí dalšího směřování strany. Představit musí také tým straníků, s nímž bude chtít blíže spolupracovat jako se svými místopředsedy.

Na prezentaci své kandidatury bude mít každý z pětice uchazečů čas do 8. května. Po tomto datu započne hlasování registrovaných příznivců strany. Do 23. května musí strana ohlásit výsledky internetové volby. Nový předseda bude znám po volební konferenci strany, jejíž delegáti ho budou muset ve funkci potvrdit. Konference se odehraje ve dnech 28. a 29. května, pravděpodobně mimo hlavní město.

John má mezi VV výraznou podporu

John svůj záměr obhajovat předsednické křeslo oznámil jako první ze všech vážných uchazečů již v polovině března. Tehdy uvedl, že své případné pokračování v roli stranického lídra chápe jako příležitost podporovat v růstu komunální politiky, poslance a ministry. Mezi členy strany má výraznou podporu. Obhajobu jeho předsednictví podporuje například i Peake.

Bárta minulý týden prohlásil, že se o funkci předsedy VV bude ucházet, neboť chce očistit své jméno v souvislosti s údajným korupčním skandálem. John před časem uvedl, že by bylo absurdní, kdyby se Bárta nepodílel na vedení strany: „Je jedním z nejvýznamnějších mozků VV.“

Peake chce svou kandidaturou vyjádřit podporu Věcem veřejným

Peake původně kandidovat nechtěla i s ohledem na svoji rodinu. Nakonec ale názor změnila. Hlavním impulzem podle ní byla vnitrostranická krize způsobená odchodem Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky a také poslance Stanislava Humla, který ale nebyl členem VV. Peake chce svou kandidaturou vyjádřit podporu Věcem veřejným, uvedla minulý týden.

Karolína Peake a Radek John
Zdroj: ČT24