Policejní zákrok v Krupce byl podle ministerstva vnitra v pořádku

Krupka – Postup policie, která zasáhla proti účastníkům ekumenické bohoslužby v Krupce na Teplicku, byl podle ministerstva vnitra v pořádku. Účastníci bohoslužby zablokovali trasu pochodu příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti a chtěli jim zabránit v přístupu na sídliště obývané hlavně Romy. Policie zásah hájila s tím, že jinak by došlo ke střetu mezi oběma skupinami. Podle ministerstva byl zásah maximálně korektní a v souladu se zákonem.

V celém sporu jde o to, zda policie zasáhla proti bohoslužbě, nebo proti protidemonstraci. Pořadatelé bohoslužby si celou věc vykládají tak, že policie zasáhla proti bohoslužbě, proto chystají právní kroky a ústavní stížnost, která by měla problém vyjasnit. Podle ministerské zprávy ovšem policisté zasáhli proti protidemonstraci, která blokovala nahlášený pochod DSSS. „Pokud je však údajně náboženské shromáždění protidemonstrací proti určitým politickým názorům, nejde o výkon náboženské svobody. Uvedené shromáždění církve je jen běžným shromážděním bez oznámení, a je tak třeba s ním nakládat,“ tvrdí ministerstvo v tiskové zprávě. 

Policie také odmítá tvrzení, že chránila pravicové extremisty. Po demonstraci policisté zatkli šestadvacetiletého Slováka, kterého soud včera potrestal podmíněným půlročním trestem s dvouletým odkladem. V projevu, který měl na shromáždění DSSS, podněcoval k nenávisti k etnické skupině obyvatel. Soud mu zabavil i věci s nacistickými symboly, které měl ale během akce zakryté.   

Pochodem chtěli pravicoví radikálové údajně upozornit na incident, který se v Krupce odehrál před necelým rokem. Dva mladí Romové tehdy brutálně zbili a zneužili dvanáctiletého chlapce. Soud jednoho z útočníků poslal na deset let do vězení, odvolací soud mu trest snížil na polovinu. Podle soudu měl útok rasový motiv. Druhý útočník nebyl stíhaný, nebylo mu totiž ještě 15 let.   

Podle zmocněnkyně vlády pro lidská práva Moniky Šimůnkové jsou akce jako sobotní pochod DSSS velmi nebezpečné. „Romové byli konfrontováni s hrubými urážkami, výhrůžkami a byli nuceni vyklidit prostranství u svých domovů před agresivními příznivci DSSS. Devastující vliv má tato situace především na děti, u kterých může mít důsledky na jejich další vývoj i pocit bezpečí,“ uvedla dnes ve svém prohlášení.

Farář Ludvík Šťastný (uprostřed) při bohoslužbě v Krupce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod