Průzkum pro ČT: Bártovi nevěří skoro 80 procent lidí

Praha – Lidé si nepřejí, aby dále vládl současný koaliční kabinet Petra Nečase. Celá krize je navíc natolik otrávila, že skoro polovina dotázaných se za politiky stydí. Nejhůř je na tom odstupující ministr dopravy Vít Bárta, kterému nevěří skoro 80 procent lidí. Vyplývá to z exkluzivního bleskového průzkumu pro Českou televizi, který zpracovala agentura SC&C. Z šetření ale také vyplynulo, že lidé jsou na vládu sice naštvaní, ale k urnám se jim moc nechce. Polovina dotázaných by předčasné volby uvítala, polovina má ale názor opačný. Průzkum se uskutečnil od 11. do 12. dubna.

Pokračování současné vládní koalice si nepřeje 67 procent lidí. Pro se vyslovila pouze třetina. Premiér Petr Nečas přitom po dnešním jednání vlády prohlásil, že kabinet zasedal standardně a stávající politická situace se na jeho práci jinak neodrazila. Lidé to ale vidí jinak. Když mají spontánně říct, jaké mají pocity, 42 procent se za současnou vládní krizi stydí, 41 procent oslovených mluví o zklamání a 18 procent lidí se tím dokonce baví.

Prezident Václav Klaus naopak zabodoval a potvrdil tak svůj úterní výrok: „Je zájem země jako celku, a ten zájem země stability, fungování prezentuji v tuto chvíli já.“ 55 procent dotázaných si totiž myslí, že se při řešení vládní krize chová rozumně a zodpovědně. Kriticky se na jeho postoj dívá jen 34 procent dotázaných.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Na vládní krizi zatím nejvíc doplatil ministr dopravy Vít Bárta, který vede pomyslnou hitparádu nedůvěryhodnosti. Nevěří mu skoro 80 procent lidí. Z dalších ministrů, kteří by měli podle ODS a VV vládu opustit, je na tom nejhůř šéf resortu obrany Alexandr Vondra.

38 procent lidí si také myslí, že současná vládní krize je záměrně připravena a řízena zvenčí. Téměř polovina má ale názor opačný. Stejný počet lidí souhlasil i s tvrzením, že koalice je složena ze dvou politických stran a jedné soukromé firmy.

  • Průzkum pro ČT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246718.jpg
  • Průzkum pro ČT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246719.jpg