Advokáti se kvůli talárům přou s vlastní komorou

Praha – Zdánlivě úsměvný spor se rozhořel mezi některými advokáty a jejich stavovským orgánem. Podle České advokátní komory (ČAK) si totiž mohou její členové kupovat taláry jedině od společnosti Blažek Praha, které poskytla na jejich výrobu licenci. Některým právníkům se ale takový přístup nelíbí a po komoře zatím marně vyžadují vydání střihu, aby si mohli nechat oděv ušít jinde. Jejich postup podporuje i antimonopolní úřad.

Povinnost nosit talár na všechna trestní řízení platí pro advokáty od 1. června letošního roku. Stavovský oděv si tak musí pořídit všech 8 tisíc českých advokátů; pokud jej k soudnímu jednání neobléknou, hrozí jim kárné řízení a vysoká pokuta.

Blažek je prý drahý

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Někteří z představitelů české advokacie ovšem proti rozhodnutí komory, podle něhož mohou oděv koupit jedině u Blažka, protestují. „Advokátní komora má ze zákona jediné právo: určit, jak talár vypadá. Ale nemůže mě nutit, od koho a za kolik ho mám koupit,“ citoval server iHned.cz pražského advokáta Jana Boučka. Ten se ve věci obrátil i na antimonoplní úřad, který mu dal za pravdu. Advokátní komora ve svém rozhodnutí pochybila. „Vzhledem k tomu, že jednání ČAK splňuje pojmové znaky zakázaného rozhodnutí sdružení soutěžitelů, doporučil úřad ČAK, aby omezila časovou platnost svého rozhodnutí,“ uvedl antimonopolní úřad.

Advokáti argumentují mj. tím, že cena taláru je podle nich předražená. Firma Blažek je totiž ušije za 5400 korun i s DPH. Rebelující právníci argumentují svým průzkumem, podle něhož si je soudy nakupují samostatně a většinou se vejdou do ceny pod tři tisíce korun za kus. „Soudy i jednotlivá státní zastupitelství si opatřují taláry samostatně u jednotlivých dodavatelů a nejsou s tím žádné problémy,“ dodal advokát Ivo Palkoska.

Nespokojení advokáti: Střih žádáme marně

Kritici postupu komory proto nyní požadují průmyslový vzor (střih). Ten ovšem nevypadá jako příloha z módních časopisů, ale k dispozici je pouze na CD ve formátu pro speciální krejčovský software. „Komoru - jak já, tak i mí kolegové - jsme vyzývali, zatím bez odezvy,“ informoval advokát Petr Kočí.

Advokátní komora argumentuje tím, že tímto způsobem bude zajištěn jednotný styl i materiál. „Je nemačkavý, prodyšný a dokonce špínu odpuzující,“ řekla mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Vedle toho navíc podle ní eviduje komora jen nepatrné množství nespokojenců – zbytek advokátů už má taláry ve výrobě nebo ve svém šatníku. „Ke včerejšímu datu bylo objednáno 4297 advokátních talárů a komora koresponduje v této věci s pěti advokáty,“ dodala Chaloupková.