Kočí: Nahrávat mě chtěl i poslanec Rusnok

Praha – Bývalá předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí dnes večer v Událostech, komentářích uvedla, že nahrávat ji chtěl i poslanec Věcí veřejných Jiří Rusnok. To pro ni byl podle jejích slov impuls pro to, aby využila následující setkání k vytvoření mystifikační nahrávky. Kočí tvrdí, že nahrávka pouze rozvíjí již známé spekulace. Detaily nahrávky ovšem komentovat nechtěla.

„Už v pátek ráno jsem obdržela telefonickou informaci, že někteří moji kolegové z Moravskoslezského kraje budou mít tendenci si mě nahrávat a tyto nahrávky využít pro moji kompromitaci,“ uvedla Kristýna Kočí v Událostech, komentářích. Varovat ji měl mj. místopředseda ODS Pavel Drobil.

K mystifikaci, jíž se dle svých slov dopustila, se rozhodla po schůzce s poslancem VV za Moravskoslezský kraj Jiřím Rusnokem. „Požádal mě o schůzku. Před svědkem jsem ho konfrontovala, zda má nahrávací zařízení a zda si mě hodlá nahrávat. Nonverbální reakce Jiřího Rusnoka, kdy zrudl, a fakt, že samotný rozhovor poté trval pár minut a jen mě ujistil o tom, že se budeme dál ve sněmovně zdravit, mi potvrdila tu základní informaci, že tu bude tendence mě nahrávat,“ uvedla Kočí.

Kristýna Kočí - nahrávka rozhovoru z kavárny by ČT24

Reakce Kristýny Kočí na nahrávku

Nahrávka: „Oni furt počítaj s tím, že se chtěj udržet u koryt. Ale paradoxně u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu.“

Kočí v Událostech, komentářích: „Tato nahrávka byla jenom rozšířením, posunutím informací dál, čistých spekulací, co už šíří Vít Bárta. Žádná z těch informací, která tam zazněla, není pravda.“

Její vysvětlení ale označil za nesmysl autor nahrávky - člen Věcí veřejných Lukáš Vích, který tvrdí, že slova na nahrávce jsou pravdivá. K vysvětlení Kristýny Kočí dodává pro idnes.cz dodal: „Je to blbost, strašná blbost, nesmysl. To je asi tak, že my dva jsme spolu ve sklepě poskládali atomovou bombu.“

Kočí: Chtěla jsem ukázat na praktiky VV

„Chtěla jsem jasně dokázat, jaké praktiky používají Věci veřejné. To, že si nahrávají jednání se svými kolegy, bývalými přáteli,“ vysvětlovala Kočí svou motivaci, proč v rozhovoru s bývalými spolustraníky Markétou Dobešovou a Lukášem Víchem uvedla kontroverzní mystifikace.

Kočí v nahrávce mj. mluví o údajné snaze ODS o vnitrostranický puč ve Věcech veřejných a tlaku na premiéra Nečase, aby odvolal ministra vnitra Radka Johna (VV). „Rozšířila jsem a posunula dál spekulativní informace, které v tu dobu již šířili a šíří moji kolegové,“ uvedla Kočí. Podle jejích slov lidé kolem faktického šéfa VV Víta Bárty šířili spekulace o tom, že za snahou o rozkol uvnitř VV stojí někdejší premiér Mirek Topolánek a lobbista Marek Dalík.

Rebelující poslankyně dále zopakovala, že o vnitrostranický puč ve spolupráci s ODS neusilovala. I stávající vedení VV totiž podle ní má těsné vazby na občanské demokraty: „Nebylo by od věci zmínit, že hlavním PR manažerem Věcí veřejných je od ledna tohoto roku Tomáš Jirsa, bývalý šéf kabinetu Pavla Béma, který má podle mého názoru mnohem bližší vazby na ODS než kdokoli jiný.“

Detaily nahrávky nicméně Kočí komentovat odmítla. Nevyjádřila se tak ani ke svému vyjádření z nahrávky, kde uvádí, že šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg požaduje odchod VV z vlády. „Nechci komentovat některé dílčí sekvence. Odmítám se bavit o konkrétních větách na této nahrávce,“ uvedla dále Kočí.

Kalousek: Dojde k personálním změnám

Krizi ve vládní koalici dnes večer projednávala v Kramářově vile K12 – tři čtveřice vrcholných zástupců koaličních stran. Aktér jednání, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), v průběhu jednání pro Českou televizi uvedl, že strany se přibližují kompromisu. „Na večeři jsem po dlouhé době pesimismu získal naději pro určité východisko,“ uvedl Kalousek. Současná koalice by měla nadále vládnout „s jistými změnami a pojistkami, které posílí vzájemnou důvěru.“ Dojde i k personálním změnám.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) je nutné situaci vyřešit. Zároveň vyvrátila, že by za rozkolem VV stála snaha občanských demokratů získat ministerstvo vnitra, jež momentálně řídí Radek John. „Za ODS chci vyvrátit tezi, že část kauzy se spustila proto, že ODS chce obsadit ministerstvo vnitra. Ujišťuji, že to není pravda. Chceme, aby ministerstvo fungovalo kompetentně a správně.“

Zítra se krize vlády bude projednávat i na Pražském hradě, kam si předsedy ODS, TOP 09 a VV pozval prezident Václav Klaus.