Bývalý analytik protikorupční policie je podezřelý z uplácení

Přerov - Protikorupční útvar policie začal prověřovat svého bývalého elitního analytika Petra Bernátka. Vyplývá to z informací, které se podařilo získat České televizi. Detektivové jej podezírají z účasti na pokusu uplatit klíčovou svědkyni Marcelu Urbanovou v korupční kauze bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality nechtěl věc komentovat.

Kriminalisté vycházejí ze zjištění přerovského soudu, který za uplácení už vloni na jaře nepravomocně odsoudil Petra Šmiřáka a podnikatele Romana Vaškůje. „Je zcela jednoznačné, že do těchto aktivit vůči Marcele Urbanové bylo zapojeno široké spektrum osob,“ uvedl soudce Okresního soudu v Přerově Jiří Barbořík. Po více než roce se tak rozjíždí širší vyšetřování okolností uplácení klíčové svědkyně v kauze Marcely Urbanové. A není vyloučeno, že policie začne stíhat i některé další aktéry. „Tuto otázku nelze vyloučit, nicméně v současné fázi nebylo prověřování ukončeno,“ uvedl státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Podle informací České televize již protikorupční útvar policie Bernátka v souvislosti s podezřením z úplatku kontaktoval. V březnu měl v této věci podávat na jedné z expozitur vysvětlení. On sám však na přímý telefonický dotaz ČT odmítl cokoliv komentovat. „V tuto chvíli v téhle věci nikoho nestíháme. A zda se tou kterou věcí zabýváme v nějaké rovině šetření, tak to opravdu nikdy z taktických důvodů nesdělujeme,“ řekl pouze mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Z nepravomocného rozsudku přerovského soudu přitom vyplývá, že kromě původně odsouzeného Vaškůje se Šmiřákem mohlo být do uplácení zapojeno hned několik dalších osob. Podezření přitom nepadá jen na Petra Bernátka, ale i samotného Jiřího Čunka. Ten se ovšem jakémukoliv spojování s tímto případem rozhodně brání. „Proč mě s tím spojujete? Jaké já můžu mít potíže v nějakém naprosto cizím případu? Soud ze sebe udělal úplného hlupáka, protože mně přiřazoval některé věci, které se ukázaly naprosto nesmyslné,“ uvedl Čunek.

Šetření policie nemusí skončit obviněním. Pokud detektivové nezískají dostatek důkazů o spáchání trestného činu, budou muset vyšetřování zastavit. Naopak pokud se jejich podezření potvrdí, trestní stíhání může hrozit i několika dalším lidem, kteří se v době úplatku pohybovali v blízkosti Romana Vaškůje.

Jiří Čunek
Zdroj: ČT24