Klaus koalici pohrozil, že pověří sestavením vlády ČSSD

Praha - Předsedové ODS, TOP 09 a VV Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Radek John prezidenta Václava Klause ujistili, že chtějí pokračovat v dosavadním modelu vládní koalice. Každý z nich podle Klause dobře ví, že musí ustoupit. Snížit musí také vzájemné mediální ataky. Česká televize zjistila, že lídři stran těmito sliby reagovali na jasný prezidentův vzkaz, že pokud vláda padne, nebude brát na koalici zřetel a pověří sestavením nového kabinetu lídra nejsilnější strany, tedy Bohuslava Sobotku (ČSSD). Prezident poté novinářům během slavnostního otevření nové haly pražského hlavního nádraží řekl, že schůzka s koaličními lídry na Hradě skončila pozitivně.

Po schůzce s prezidentem se zástupci koaličních stran sešli v Kramářově vile, aby pokračovali v rozhovorech mezi sebou. „Buď se dnes odpoledne dohodneme, nebo nemá cenu dále pokračovat,“ řekl před schůzkou jeden z pozvaných. Odmítl popsat varianty východiska z vládní krize, jak o nich politici v noci jednali. Podle něj se zavázali mlčenlivostí.

Prohlášení Václava Klause:

„Schůzka s předsedy skončila pozitivně, byl jsem ujištěn všemi třemi předsedy koaličních stran, že jsou pevně rozhodnuti pokračovat na půdorysu trojkoalice a že ví dobře, že musí každá z nich o kousek ustoupit, a ví, že musí snížit mediální ataky jedné strany na druhou a že to, co je spojuje, je silnější. To je pro mne v této chvíli dobrá zpráva,“

Koaliční politici ve formátu K12 se včera po večerní schůzce v Kramářově vile rozešli bez jasného výsledku. Na více než čtyřhodinovém jednání se podle mluvčího vlády Jana Osúcha hovořilo o různých variantách řešení vládní krize. „Budeme pokračovat,“ řekl na odchodu z Kramářovy vily šéf sněmovní frakce TOP 09 Petr Gazdík, ostatní účastníci zasedání beze slov odjeli.

Již dříve ale ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro Českou televizi řekl, že se rýsuje dohoda koaličních lídrů na další spolupráci „s jistými změnami a jistými pojistkami“. Dojde prý i k personálním a dalším změnám. Politici podle něj hledají i způsob, jak vrátit důvěru do řad koalice i důvěru v politiku vůbec.

Prezident má od pondělí na stole rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a také návrhy na odvolání ministra školství Josefa Dobeše a ministra vnitra Radka Johna. S podpisem dokumentů, které by znamenaly odchod všech tří politiků VV z vlády, čeká. Podmiňuje ho tím, že mu premiér Nečas představí plán dalšího fungování kabinetu. Všechny tři koaliční strany zdůrazňují, že chtějí přes spory dále spolupracovat.

Na nahrávce, kterou ve středu zveřejnil server Týden.cz, poslankyně Kristýna Kočí naznačuje, že na krizi Věcí veřejných a potažmo celé vlády se od loňska podílela ODS. Kočí tvrdí, že v rozhovorech „záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace“, které šíří její bývalí kolegové z VV.

Vydáno pod