ABL prý sledovala bezpečnostního ředitele ČEZu

Praha - Bezpečnostní ředitel elektrárenské společnosti ČEZ, který má na starosti bezpečnost všech objektů této polostátní organizace, byl podle Mladé fronty Dnes na přelomu roku 2009 a 2010 pod dohledem bezpečnostní agentury ABL. V době, kdy ČEZ chystal zakázku za 632 milionů korun na hlídání objektů Skupiny ČEZ, získala agentura rodiny Víta Bárty výpisy telefonních hovorů manažera Daniela Rouse, píše MF Dnes.

Mluvčí firmy ABL Martin Marcilis dnes sdělil, že článek MF Dnes firmu poškozuje, a žádá důkazy o tom, že ABL materiály zpracovávala. Práci redaktorů MF Dnes označuje ABL za neprofesionální a chce, aby se záležitostí zabývala policie, upozornil Marcilis.

Výpisy podle MF Dnes zachycují, komu Rous volal a kdo telefonoval jemu. Jsou tam i údaje o tom, kde se bezpečnostní ředitel v době telefonátu pohyboval. Ve výpisech bylo 6232 záznamů z období od 1. října 2009 do 20. ledna 2010, píše deník. Podle MF Dnes existují jen dvě možnosti, jak se takový výpis mohl dostat k bezpečnostní agentuře. Buď přímo od operátora, nebo od policie, která by na takové monitorování potřebovala povolení soudce. Podle informací MF Dnes však Rous nebyl policií nebo tajnými službami prověřován. České televizi řekl mluvčí Telefóniky O2, že výpisy telefonních hovorů poskytl operátor v souladu se zákonem.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Mluvčí ABL v dnešní tiskové zprávě uvedl, že ABL žádá policii o prověření této informace o Rousovi. „Jak je možné, že vydavatelství MF Dnes má přístup k těmto informacím?“ zeptal se Marcilis.

Martin Marcilis, mluvčí ABL:

„Nerozumíme, jakým způsobem obsah sdělení souvisí s ABL, a žádáme o předložení důkazů, že materiály byly zpracovávány v ABL. Do žádného prostředí jsme se neinfiltrovali. S panem Rousem se osobně známe.“

Rouse informace o tom, že ho někdo monitoruje či odposlouchává, nijak nepřekvapila, i on ale chce, aby se to vyšetřilo. „V tomto případě došlo nepochybně k porušení zákona o ochraně osobních údajů,“ řekl MF Dnes s tím, že věcí by se měl začít zabývat buď Úřad na ochranu osobních údajů, nebo Český telekomunikační úřad, jenž dohlíží na činnost telefonních operátorů.

Agentura Securitas s ABL spolupracuje

Sama ABL se k tomu, proč si opatřila výpisy Rousových telefonátů a jak je získala, pro Mladou frontu Dnes nevyjádřila, deník to však dává do souvislosti s tendrem na výběr bezpečnostní agentury. Ten, jak už loni na podzim informovaly Hospodářské noviny, vyhrála česká pobočka švédské bezpečnostní agentury Securitas, ABL byla ze soutěže vyřazena.

Securitas však na zakázce spolupracuje i s ABL. Půjčuje si od ní pracovníky na zajištění ostrahy. „Od ABL si půjčujeme lidi. Školíme je a řídíme. Slouží v naší uniformě. Je to výhodnější než náborovat úplně nového člověka,“ řekl dnešní Mladé frontě Dnes šéf Securitas Michal Kuník.

ABL - firma, kterou vlastnil Vít Bárta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod