Soudci, kteří prý soudí bez jmenování, nespáchali trestný čin

Praha - Soudci Vrchního soudu v Praze, kteří podle trestního oznámení nebyli řádně jmenováni, nespáchali podle žalobců trestný čin. Městské státní zastupitelství v Praze však předalo jejich případ ministerstvu spravedlnosti, protože podle něj informace v oznámení zpochybnily jejich předpoklady k výkonu soudcovských funkcí. Trestní oznámení na šest soudců podal podle serveru Aktuálně.cz publicista Miroslav Vodrážka, který k jejich jmenování loni shromáždil desítky dokumentů. Dospěl k závěru, že k němu neexistují řádné doklady. Soudci se proto podle něj mohli dopustit podvodu, padělání veřejné listiny a zneužívání pravomoci.

Zřejmě nejpochybnější bylo jmenování čtyř soudců pražského vrchního soudu - Josefa Hlaváčka, Ľubomíra Klimáčka, Jana Veselého a Františka Romana. Do funkce je měl podle jejich jmenovacích dekretů uvést 11. prosince 1992 tehdejší premiér Jan Stráský. Jeho diář však prý žádný údaj o jmenování soudců neobsahuje.

Soudci podezření odmítají. „To mě tedy vážně překvapuje, byl jsem jmenován řádně na Hradě. Doufám, že se to všechno vysvětlí. Přece nebude problém všechny dokumenty dohledat,“ řekl serveru Veselý. Také jeho kolega Hlaváček uvedl, že jmenování se uskutečnilo.

Vodrážka považuje případ za vážný. Nejde totiž podle něj o ojedinělé pochybení, ale o „ucelený řetěz pochybení a nedostatků, jehož ucelenost je umocněna skutečností, že jmenování ostatních soudců Vrchního soudu v Praze a i jiných soudů je v pořádku“. Spolu s dalšími pracovníky Ústavu pro studium totalitních režimů stál Vodrážka za loňským odvoláním tehdejšího šéfa ústavu Jiřího Pernese kvůli podezření z plagiátorství.

Vydáno pod