Pražské policii šéfuje Vondrášek, chce kratší dojezdové časy

Praha - Mezi priority nového šéfa pražské policie Martina Vondráška bude patřit zkrácení dojezdových časů u akutních případů. Pomoci k tomu má nový systém operačního řízení, který pražská policie spustí v květnu. Vondrášek to řekl novinářům na dnešní tiskové konferenci poté, co jej policejní prezident Petr Lessy ustanovil do funkce. Vondrášek, který byl dosud náměstkem pro vnější službu, na pozici nahradil Martina Červíčka, jenž je od začátku dubna Lessyho náměstkem.

Vondrášek uvedl, že se k 1. květnu spustí nový systém operačního řízení, všechna policejní auta navíc budou vybavena technologií GPS. „Já si od toho slibuji, že od 1. května ten zákrok policie, pakliže nesnese odkladu - a bavíme se o zhruba 400 oznámeních denně, která nesnesou odkladu, z celkových 1200 v průměru učiněných na linku 158 - já jsem přesvědčen, že ty reakce budou rychlejší a dojezdové časy budou kratší,“ řekl novinářům.

Další prioritou bude pro Vondráška udržení, a pokud to bude možné, tak i zvyšování výkonnosti pražské policie. Chce rovněž pracovat na zvyšování motivace policistů i přes současnou ekonomickou situaci, kdy se jim snížil plat a omezené jsou i prostředky na investice a provoz. Čtvrtou prioritou pro něho bude prevence kriminality. V této souvislosti se chce zaměřit na vloupání do bytů. Další preventivní projekt bude od května zaměřen na střety chodců s tramvajemi, zapojí se i dopravní podnik.

„Já myslím, že to je vynikající zpráva nejenom pro pražskou policii, ale i pro Pražany, protože kolega Vondrášek v předchozím působení v mém týmu prokázal, že je profesionál a že je člověk, kterému záleží na zajištění základních činností policie, což je určitě dohled nad bezpečností Pražanů,“ řekl o svém nástupci Červíček.

Lessy Vondráška vybral v takzvaném poptávkovém řízení, v němž se mohli hlásit zájemci ve stejné služební hodnosti. Policejní prezident dnes řekl, že se přihlásil pouze Vondrášek. „Když jsem si vyhodnotil veškeré podkladové materiály k panu plukovníku Vondráškovi, dosažené pracovní výsledky, tak jsem se rozhodl akceptovat jeho žádost o převedení ve stejné služební hodnosti, a tudíž nevypisovat výběrové řízení,“ prohlásil Lessy.