Úředník z Kostelce půjde kvůli úplatkům na tři roky do vězení

Hradec Králové - Hradecký krajský soud dnes potvrdil tři roky vězení pro úředníka radnice v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku Milana Furdu, kterého obžaloba viní z přijímání úplatku a porušení pravomoci veřejného činitele. Rychnovský soud mu vloni v říjnu uložil kromě vězení také desetiletý zákaz činnosti ve veřejných funkcích a peněžitý trest 50 000 korun. Hradecký soud verdikt rychnovského soudu potvrdil, pouze Furdu poslal do mírnější věznice. Furda stále působí na kostelecké radnici jako vedoucí odboru dopravy, později se navíc stal i členem městské komise pro boj s kriminalitou. Podle starosty Kostelce Jiřího Bartoše už ale nesplňuje požadavek na bezúhonnost a bude tak muset místo opustit.

„Za jedinou vadu v rozsudku rychnovského soudu považujeme zařazení do věznice s ostrahou. S ohledem na to, že Furda dosud nebyl trestán a nejednalo se o násilnou trestnou činnost, jej zařazujeme do věznice s dozorem,“ řekl při zdůvodnění verdiktu soudce Zdeněk Korf. Podle něj rychnovský soud trestem správně zhodnotil společenskou nebezpečnost korupce.

Státní zástupce Tomáš Žuček:

„V tomto případě vůbec nerozhoduje, jak je vysoká částka, kterou státní úředník jako úplatek bere. Jde o princip a stupeň společenské škodlivosti takového jednání.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Furda, který se proti rozsudku rychnovského soudu odvolal, k dnešnímu veřejnému projednání nedorazil. Soudu pouze zaslal informaci o tom, že je hospitalizován a požádal o odročení líčení, aby se ho mohl zúčastnit. To však soud odmítl. Furdův obhájce Ivan Brož ve svém závěrečném návrhu upozornil na to, že rozsudek rychnovského soudu je těžko zdůvodnitelný. Navíc podle něj byly odposlechy pořízené v rozporu se zákonem. „Rozhodnutí krajského soudu je nutné respektovat, mně se ten trest zdá jako nepřiměřeně přísný,“ řekl novinářům. Dodal, že bude záležet na přání klienta, zda v kauze podá ústavní stížnost kvůli použití odposlechů. Naopak státní zástupce byl s verdiktem spokojen.

Furda podle spisu od srpna 2008 do února 2009 přijímal úplatky při přihlášení vozidel či zápisu změn do registru vozidel. Celkem se podle spisu dopustil šesti desítek skutků, kdy od lidí ve své kanceláři přijal úplatky od 50 do 1 000 korun za rychlý zápis vozu do registru nebo zajímavou značku. Celkem podle obžaloby získal asi 20 000 korun. Okresní soud potrestal Furdu přísněji, než navrhovala státní zástupkyně. Furdovi totiž přitížilo, že spáchal více trestných činů po relativně dlouhou dobu, a také hrubě zneužil svého postavení úředníka. Navíc se nezúčastnil hlavních líčení, ani neprojevil lítost.

Policie se případem začala zabývat v květnu 2008 na základě trestního oznámení, jež podalo vedení města. Furdu zatkla v březnu 2009. Všemu předcházela fáma, že vedoucí odboru bere úplatky. Důkazy získali kriminalisté z odposlechů a videozáznamů kanceláře.

SPZ
Zdroj: ČT24