Policisté dostali za prodej kradených věcí podmíněné tresty

České Budějovice – Dvěma policistům, kteří prodávali kradené věci, uložil českobudějovický okresní soud podmíněné tresty na 18 a 8 měsíců s odkladem na tři roky. Oba navíc mají na tři roky zakázanou činnost. Soudkyně připustila, že je tříletá lhůta poměrně vysoká, zdůvodňuje ji však tím, že se policisté dopustili přečinu v souvislosti s výkonem služby. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Na případ upozornil českobudějovický sochař Petr Schel, tomu zloději před časem vykradli ateliér, on pak ale později objevil zcizené věci na internetu. Sochař se proto s prodejci spojil a domluvil si schůzku, zároveň kontaktoval policii, která na místo poslala zásahovou jednotku. Na místě se zjistilo, že kradené věci nabízí jeden z policistů – navíc byl v pracovní době a měl vykonávat funkci dozorčího. 

Podle soudkyně Ireny Tiché navíc oba policisté do bytu, kde byly ukradené sochařovy věci, vnikli bez povolení. Muži zákona se sice hájili tím, že do bytu vstoupili kvůli tomu, že hledali pervitinovou varnu, kterou tam skutečně objevili. „Ale to je argument, který v těchto souvislostech nemůže obstát,“ uvedla soudkyně.   

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Policisté také tvrdili, že ukradené sochařovy věci kupovali po bazarech a pak je dál prodávali. „I to je nedostačující argument. Pokud zboží koupili za levnou cenu a zjistili, jakou má hodnotu, museli si uvědomit, že se jedná o věci pořízené při trestné činnosti. V takovém případě by museli celou záležitost nahlásit policii, a ne se pokoušet zboží dál se ziskem prodat,“ dodala Tichá.