Poslanci mohou kontrolovat NKÚ, soud předběžné opatření zamítl

Praha – Nejvyšší kontrolní úřad se domáhal toho, aby soud zakázal kontroly NKÚ ze strany Poslanecké sněmovny, pražský městský soud ale návrh na předběžné opatření zamítl. Podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové nehrozí NKÚ žádná vážná újma, která by vydání opatření zdůvodňovala. Navíc prý s kontrolami poslanců počítá zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu.

NKÚ vedený Františkem Dohnalem podal návrh na předběžné opatření v rámci správní žaloby, ve které po soudu požaduje, aby určil, jaké jsou pravomoci sněmovny ve vztahu k úřadu. Podle NKÚ nemohou poslanci úřad kontrolovat pouze na základě kontrolního řádu - tedy interního aktu sněmovny. Úřad proto požadoval, aby do doby, než se rozhodne o žalobě, nemohl sněmovní výbor prověrky provádět.   

„Městský soud uzavřel, že zákonná pravidla pro provádění kontroly NKÚ existují,“ uvedla mluvčí. Na základě zákona mají prý úřad prověřovat poslanci. „Soud proto neshledal potřebu poměry zatímně upravovat,“ dodala. Samotnou žalobu soud podle ní dosud neprojednal. 

Kvůli tomu, že Dohnal několikrát neumožnil kontrolu úřadu, začala šéfa NKÚ před nedávnem stíhat policie. Obvinila ho ze zneužití pravomoci veřejného činitele, protože sněmovně odmítl vydat podklady pro audit. Podle dřívějšího vyjádření Dohnalova právníka Václava Vlka je však jeho klient stíhán právě kvůli tomu, že podal správní žalobu. Dokumenty prý nechce poslancům dát, protože vede „Nejvyšší kontrolní úřad, a ne Druhý nejvyšší kontrolní úřad“.