Paroubek: Chci předčasné volby i podporu dnešního kabinetu

Praha – Bývalý předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek si v posledních dnech vyměnil pozici se svou mateřskou stranou. Nedůvěru vládě chtěl vyslovit spolu s komunistickými poslanci již minulý týden, kolegové z ČSSD však jeho názor nepodpořili. Nyní se situace obrací, a zatímco nové vedení strany uvažuje o vyvolání hlasování o budoucnosti kabinetu, Paroubek navrhuje i alternativy včetně tolerance menšinového kabinetu ze strany ČSSD. Sám by ovšem podpořil předčasné volby. O tom, zda se pokusí vládě vyslovit nedůvěru, bude vedení ČSSD jednat dnes.

„Myslím si, že mimo okamžik vzniku by sociální demokracie nemusela vládu podporovat vůbec. Tolerance by mohla proběhnout tím, že by při hlasování o důvěře vládě sociální demokracie hlasovala nohama (tzn. opustila sál),“ představil Paroubek svou myšlenku, která by podle něj mohla pomoct státu z vládní krize.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ovšem již včera označil návrh svého předchůdce za matematicky chybný. První místopředseda Michal Hašek pak hovořil o nepochopitelném názorovém obratu Jiřího Paroubka. „Neumím si tento názorový kotrmelec Jiřího Paroubka nijak racionálně vysvětlit a zásadně takový návrh odmítám,“ konstatoval na adresu někdejšího stranického šéfa.

Události, komentáře s Jiřím Paroubkem (zdroj: ČT24)

„Nevím, kdo tu mluvil o spolupráci s koaličními stranami ještě před pár týdny před sjezdem sociální demokracie. Myslím si ale, že povinnost politika, pokud chce být státníkem, a to určitě Michal Hašek chce být, je zvážit všechny varianty,“ reagoval Paroubek.

„Ta nejjednodušší je jít do předčasných voleb. V tuto chvíli, tak jak jsou vyhraněné pozice, tak uvažovat o nějakém kompromisní řešení se asi nedá. Já osobně podpořím variantu jít do předčasných voleb,“ dodal bývalý šéf ČSSD. Zároveň však připustil, že předčasné volby rozhodně nepomohou klidu v České republice. „Od roku 2002 žijeme ve stálé konfrontaci nulové tolerance a nastává čas, kdy toho budou mít lidé dost. Obávám se, že to (neklid) volby skutečně nevyřeší, proto jsem přišel s tímto námětem,“ objasnil svůj návrh na toleranci menšinové vlády.

Vydáno pod