Místopředseda ODS Blažek: Jednejme s ČSSD

Praha – Další spolupráce s Věcmi veřejnými bude mít pro ODS zkázonosné následky, nejsilnější vládní strana by místo toho měla začít jednat se sociálními demokraty. V rozhovoru pro deník Právo to uvedl místopředseda ODS Pavel Blažek. Podle něj by spolu měly začít spolupracovat všechny tři demokratické sněmovní strany – tedy ODS, ČSSD a TOP 09. O budoucnosti vládní koalice, jež se kvůli rozkolu ve Věcech veřejných dostala do hluboké krize, dnes bude jednat grémium ODS.

„Nastala doba, kdy demokratické strany, které jsou podle mého nejhlubšího přesvědčení ve sněmovně pouze tři – ODS, TOP 09 a ČSSD – musí komunikovat o vzniklé situaci. A jsem přesvědčen, že je povinností představitelů těchto tří stran hledat řešení z politické krize, které jsme svědky,“ uvedl místopředseda Blažek pro Právo. Se stejnou myšlenkou přišel v uplynulých dnech i bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

„Pro ODS to bude mít zkázonosné následky, pokud bude nadále umožňovat strukturám typu strany Věci veřejné udržet se na vládní úrovni. V pondělí výkonná rada ODS, případně poslanecký klub, se bude muset vyjádřit hlasováním, jakým směrem se ODS vydá. Myslím si, že nepůjde o směr pouze v řádu dnů a týdnů, ale o zásadní směr na roky dopředu,“ citoval deník Blažka.

ODS a VV projednají vládní krizi (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Nečas má podle Blažka v záloze i jiné varianty vládnutí, než je stávající trojkoaliční projekt: „A to takové varianty, aby zůstal premiérem a aby ODS i TOP 09 splnily značnou část svého programu, se kterým šly do voleb.“

Co bude dál? ODS prý chce volby

O dalším postupu dnes bude jednat grémium občanských demokratů. Server Euro.cz včera přinesl informaci, že většina občanských demokratů se už přiklání k variantě celou krizi ukončit a vyhlásit předčasné volby. Podle tvrzení jednoho z místopředsedů se ODS na 80 procent shodne na demisi vlády a vyhlášení předčasných voleb. Nejvyšší vedení občanských demokratů by se mělo sejít ve čtyři hodiny odpoledne v Kramářově vile.

Jednat by dnes měl i poslanecký klub Věcí veřejných a celá koalice se nad výsledky jednání uvnitř stran sejde v pondělí večer. Ve hře je přitom podle premiéra Petra Nečase až sedm různých variant, jak nynější politický pat vyřešit.

Vládní krize den po dni:

Čtvrtek 7. dubna: Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí oznámila, že jí ministr dopravy Vít Bárta předal úplatek za mlčenlivost ve výši půl milionu korun. Tentýž den byla vyloučena ze strany.

Pátek 8. dubna: Mladá fronta Dnes publikovala sérii dokumentů o ambicích Víta Bárty na získání části politické moci prostřednictvím ABL a Věcí veřejných. Bárta podal demisi. Premiér Nečas oznámil, že z vlády musí odejít všichni ministři spojení s VV.

Sobota 9. dubna: VV požadují odchod ministrů Miroslava Kalouska, Alexandra Vondry a Ivana Fuksy z vlády

Pondělí 11. dubna: Premiér informuje prezidenta Klause o Bártově rezignaci a návrhu na odvolání Josefa Dobeše a Radka Johna. Klaus ale požaduje plán dalšího směřování vlády. Ministr obrany Alexandr Vondra nabízí svou rezignaci pro vyřešení patové situace.

Úterý 12. dubna: Petr Nečas oznámil, že VV již nebudou držet ministerstvo vnitra. VV trvají na tom, že Radek John zůstane v čele rezortu.

Středa 13. dubna: Nahrávka rozhovoru s Kristýnou Kočí ukazuje, že bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV chystala vnitrostranický puč. Kočí to později dementuje.

Čtvrtek 14. dubna: Z jednání koaličních špiček a prezidenta vychází přesvědčení o zájmu na zachování koalice. Rýsuje se sedm variant řešení.