Topolánek: Klaus je nebezpečný technolog moci

Praha - Bývalý premiér Mirek Topolánek v současné politické krizi varuje před prezidentem Václavem Klausem, který je podle něj nebezpečným technologem moci s jediným zájmem - udržet se na politickém výsluní. ODS by se podle něj měla semknout za Nečasem a odolat společnému tlaku Klause a Víta Bárty, který stojí v čele agentury-strany ABL-VV. Řešením současné krize je podle Topolánka určitá spolupráce s ČSSD. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny.

Klaus se podle Topolánka otočil k ODS zády ze dvou důvodů. Prvním z nich je fakt, že nesnese v čele strany nikoho jiného než sebe a otočí se proti předsedovi ODS bez ohledu na to, zda se k němu předseda chová loajálně, či jde proti němu. „Klaus pro svůj potenciální návrat do ODS potřebuje odstranit ohniska odporu. To znamená nejen Nečase, ale i Petra Tluchoře a další jména, která jsou s ním spojována,“ uvedl expremiér.

Druhým důvodem, proč se Klaus odvrátil od občanských demokratů a nepřijal demise ministrů Radka Johna, Josefa Dobeše a Víta Bárty, je podle Topolánka obdiv Klause k Bártovi. „Spojení Bárta-Klaus je naprosto evidentní. Co Klause fascinuje na Bártovi, je to, že vybudoval svou stranu jako sektu. Klausovi se to s ODS nepodařilo a možná má svůj tajný sen, že by to v budoucnu realizoval,“ uvedl Topolánek s tím, že odmítá Klausovo neustálé balancování na hraně a za hranou ústavy, kterým posiluje svůj vliv.

Odstranění ABL i vláda řešení

Klíčovou věcí, kterou by současné vedení ODS mělo podle Topolánka udělat, je ukončení spolupráce s Věcmi veřejnými, odsouzení praktik odposlechů a také očištění se od lidí z vlastních řad, kteří pomáhali v začátcích Věci veřejné rozjíždět. „Lidé, kteří vytvářeli politickou divizi ABL jako jakousi záložní variantu pražských voleb, by měli odejít. Ten projekt se otcům zakladatelům vymkl z ruky, protože touha po moci a naplňování dlouhodobého projektu velekněze Bárty převážil nad vděčností. VV se infiltrovaly všechny součásti veřejné správy, zavedly do ní vše, co bylo v jejich plánu,“ uvedl Topolánek a jmenoval pražské kmotry ODS Romana Janouška a Tomáše Hrdličku.

Řešením současné krize by měla být podle Topolánka hlavně politická vláda. "Pokud nechceme, aby nás Václav Klaus tahal neústavními stezkami, tak se musí dohodnout ODS, TOP 09 a ČSSD na nějaké vládě řešení," navrhuje Topolánek. Dalším řešením by podle něj mohla být vláda ODS a TOP 09 s odborníky s podporou ČSSD - tomu ale sám příliš nevěří. Krajním řešením jsou pak předčasné volby. Jako reálnou hrozbu vnímá pokračování s Věcmi veřejnými, což by znamenalo, že se politická divize ABL pouze přeskupí, ve státní správě ale fakticky zůstane.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod