Věci veřejné hledají i další varianty řešení krize

Praha - Poslanci Věcí veřejných dnes projednají možnosti dalšího setrvání ve vládní koalici. Ve hře je údajně sedm scénářů. Podle předsedy Radka Johna jsou ale některé varianty pro jeho stranu nepřijatelné. Vít Bárta před jednáním řekl, že VV budou hledat i další možné varianty řešení, ne že jen projednají to, co vzešlo z jednání K12. Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřiny Klasnové je ve hře i varianta, že by v kabinetu po rekonstrukci zasedli nejen politici, ale i nestraničtí odborníci.

Možnosti, které koaliční partneři předložili ve čtvrtek, znamenaly ústupky pouze ze strany VV, dodala místopředsedkyně strany a Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová s tím, že klub musí probrat, zda by případné kompromisy umožnily Věcem veřejným prosazovat jejich volební program.

Podle Bárty si koaliční partneři na čtvrtečním jednání vyměnili návrhy možností dalšího pokračování vlády. Těchto návrhů bylo sedm. „Jsem přesvědčen, že řešení je spíše ve variantě osmé, deváté, desáté,“ řekl při příchodu na dnešní schůzi klubu Bárta. „Je zapotřebí veřejnosti jednoznačně ukázat, že uděláme vše pro to, abychom se pokusili o nějakou shodu,“ dodal.

Jablkem sváru koaličních stran je nyní ministerstvo vnitra. ODS trvá na obsazení tohoto místa nestraníkem, chce se tak zbavit vlivu Věcí veřejných na resort, jehož šéfem je dosud předseda nejmenší vládní strany Radek John. Občanští demokraté mu jako náhradní křeslo nabízejí funkci vicepremiéra pro boj s korupcí. Podle Klasnové by obsazení ministerstva vnitra nestraníkem znamenalo vytvoření jakési „poloúřednické vlády“. Na nestraníka by navíc mohl být vytvářen politický nátlak, dodala Klasnová.

Kateřina Klasnová
Zdroj: ČT24