Velikonoční týden ve znamení letních teplot

Praha – Velikonoční týden bude panovat téměř letní počasí s jasnou oblohou a s teplotami až kolem 25 stupňů Celsia. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by navíc podobné počasí mohlo vydržet i těsně před svátky. Nicméně nadcházející víkend ale ještě tak teplý nebude, rtuť teploměru vyšplhá nejvýše ke 14 stupňům a v noci může i mrznout.

„Po několikadenním ochlazení, kdy na horách připadlo několik centimetrů nového sněhu, se nyní můžeme těšit na stále teplejší jarní počasí, které postupně bude stále bližší letnímu charakteru,“ doplnil předpověď mluvčí ústavu Petr Dvořák. Ještě v noci na sobotu se může na horách vyskytnout sněžení a přituhne až na dva stupně pod nulou. 

Od soboty už se ale začne vyjasňovat a oteplovat, nejvyšší denní teploty se budou o víkendu pohybovat mezi deseti až 14 stupni. Příští týden bude oteplování pokračovat, zpočátku bude maximálně 18 stupňů, ve druhé polovině týdne pak odpolední teploty vystoupají na 20 až 25 stupňů Celsia. Noci ale budou stále chladné, očekávají se teploty jen pět stupňů nad nulou. Nebe zůstane jasné až polojasné. 

Příjemné počasí bude nejspíš provázet i velikonoční svátky. „Víkend 23. a 24. dubna je sice ještě daleko na spolehlivou předpověď, ale podle současných podkladů se zdá, že bude jasný, slunečný a doslova letní,“ uvedl Dvořák. Přitom ještě tento týden na horách sněžilo a například na Labské boudě v Krkonoších, na Lysé hoře v Beskydech nebo na jesenickém Šeráku napadlo více než 20 centimetrů bílé pokrývky.

Vydáno pod