Kutiš chce odejít z vedení pankrácké věznice kvůli smrti Otakara T.

Praha - Ředitel pražské pankrácké věznice Radek Kutiš skončí ve funkci, píše server Lidovky.cz s tím, že Kutiš byl podle nadřízených pod tlakem poté, co se v březnu pokusil ve vazební věznici o sebevraždu jednačtyřicetiletý Otakar T. obviněný z vraždy a znásilnění devítileté Anny Janatkové. Šéf vězeňské služby Jiří Tregler serveru řekl, že Kutiš v posledních dnech cítil velký tlak. Otakar T. krátce po pokusu o sebevraždu zemřel.

„Nebyl odvolán, požádal o převedení na jinou pozici. Své důvody blíže nespecifikoval,“ řekl Tregler o Kutišovi serveru Lidovky.cz. Vyloučil, že by za Kutišovým koncem stálo pochybení pracovníků pankrácké věznice právě v případu úmrtí Otakara T. Nepopřel ale, že neuhlídání důležitého vězně hrálo v rozhodnutí Kutiše roli. Aktuální vývoj odmítl komentovat ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Vyjádřím se k tomu až na oficiálním brífinku,“ uvedl.

Pospíšil si kvůli úmrtí Otakara T. vyžádal detailní zprávu o průběhu incidentu. V médiích se totiž spekulovalo o neúměrně dlouhé době pro přivolání záchranky k Otakaru T. či o možné šikaně ze strany jiných vězňů. Holčička zmizela loni na podzim v pražské Troji. Její ostatky nalezli policisté až po pětiměsíčním pátrání v polovině března. Krátce poté obvinili Otakara T. z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním.

Právě Otakar T. byl už v minulosti v souvislosti se zmizením Aničky vyšetřován, policii ale vždy tvrdil, že Aničku neviděl a že jí nijak neublížil. Ve vazební věznici se následně pokusil o sebevraždu a v pražské vojenské nemocnici, kam byl převezen, zemřel.

Minulý týden podala policie na Městské státní zastupitelství v Praze návrh na zastavení trestního stíhání Otakara T., rozhodla se tak učinit po vyhodnocení veškerých důkazů. Případ zatím odložen nebyl. Podle trestního řádu ale státní zástupce musí trestní stíhání zastavit, protože nelze stíhat zemřelého. Deník Právo koncem března napsal, že policie nemá proti Otakaru T. žádný přímý důkaz.

Mše za Aničku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod