Premiér Nečas: Už mám představu, kdo nahradí Johna

Praha - Příštího ministra vnitra hodlá premiér Petr Nečas nominovat na vlastní návrh. Do výběru nestranického nástupce odvolaného Radka Johna by přesto předsedovi vlády měly mluvit všechny tři koaliční strany. Nečas to uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny. Zároveň se nechal slyšet, že očekává, že spolu s odchodem ministrů spjatých s firmou ABL podobná očista nastane i na úrovni státní správy. Sám John pro dnešní Právo připustil, že si dokáže představit situaci, kdy VV nebudou mít žádného ministra ve vládě. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka pro Mladou frontu uvedl, že v případě nových voleb čeká podporu asi třetiny voličů. Předsedové vládních stran ale včera jasně deklarovali, že mají vůli pokračovat ve společném projektu. Pro stávajícího šéfa Johna by pak byla přijatelná funkce bez-resortního vicepremiéra pro boj s korupcí, ve které si ho umí představit i místopředseda ODS Pavel Drobil.

Ministra vnitra Radka Johna má ve vládě nahradit nestraník, na kterém by se podle poslance za TOP 09 Stanislava Polčáka shodly všechny tři koaliční strany. Konkrétní jméno říct nechtěl, a prozradit ho odmítá i premiér Nečas, přestože už má vybráno. Zásadní pro obměnu vlády ale stále zůstává postoj prezidenta, který Johna a další tři ministry Věcí veřejných pořád neodvolal.

Petr Nečas:

„Musel by to být šířeji akceptovatelný člověk, navíc by muselo platit, že to není ODS, kdo teď natahuje ruku po vnitru. Myslím, že gesto, které navrhuji, je dostatečně výmluvné.“

„V takhle komplikované situaci si dovedu představit mechanismus, kdy by byl ministr vnitra nominován na základě premiérova návrhu, ale samozřejmě se souhlasem všech tří koaličních stran. Čili každá z koaličních stran by měla právo veta,“ vysvětlil Petr Nečas. Chce se přitom vyhnout nařčení Věcí veřejných, podle nichž je to právě ODS, kdo touží po tomto silovém rezortu. Premiér Nečas po vypuknutí aféry Víta Bárty spolu s koaličními kolegy z TOP 09 trvá na tom, aby Radek John spolu s dalším ministrem z VV Josefem Dobešem svůj ministerský post opustil. Předseda VV to vždy rezolutně odmítal a hrozil vypovězením koaliční smlouvy. V rozhovoru v dnešním Právu však připustil i jinou variantu.

Nečas mu místo vedení vnitra nabídl post vicepremiéra pro korupci. „Dovedu si představit, že VV nebudou mít žádného ministra ve vládě. Nám nejde o posty, ale o naplňování programu. Ale je pravda, že bez místa v exekutivě VV program naplňovat nemohou. To znamená, pokud bychom mluvili o takových kompetencích, které umožní boj proti korupci koordinovat a pomáhat v něm, tak si to umím představit,“ prohlásil John.

Radek John o svém působení na rezortu vnitra:

„Já ve vládě být nemusím. Ale nebylo by mi to jedno. My jsme na vnitru teď prožili horké chvilky šetření. Zaseli jsme a teď se má začít sklízet. Kdybychom odešli, tak sklízet bude někdo jiný. Odstavit VV ve chvíli, kdy jsou výsledky, nám od koaličních partnerů přijde nefér.“

Nečas chce prověřit agentury hlídající úřady

Šéf kabinetu v dnešním rozhovoru také upozornil, že bude nutné se podívat, jaké bezpečnostní agentury momentálně zajišťují ochranu ministerstev. Podle Nečase je totiž jen minimum státních úřadů chráněno státními orgány, zbytek hlídají soukromé ochranky.

„Je naprosto legitimní, aby měl stát přehled o tom, kde a v jakých složkách státní správy nebo podniků se státní účastí se pohybuje ta či ona soukromá bezpečnostní služba. Ta služba má totiž přístup k obrovskému množství informací, kdo a kdy kam chodí, v noci má přístup do kanceláří, teoreticky i k datům v počítačích,“ upozornil český premiér, jenž zároveň podotkl, že státními orgány je chráněn jen Úřad vlády a ministerstva vnitra, obrany a financí.

Vypořádat se s lidmi, kteří jsou napojeni na ABL, ale nebude podle TOP 09 jednoduché, půjde totiž o rozplétání velmi husté pavučiny. „Je zjevné, že se nejedená jen o sledované pozice náměstků, ale i pozice ředitelů na různých ministerstvech. Tam mohlo dojít k propojení a zdá se, že to spadá i do mezí komunální politiky,“ potvrdil poslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

 ČSSD chce hlasovat o nedůvěře

Míst v exekutivě chce ale celou trojkoalici zbavit opozice – sociální demokracie už v pondělí předloží předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové návrh na svolání mimořádné schůze, kde chce hlasovat o nedůvěře vládě. Ta by se měla uskutečnit po Velikonocích. „Tím důvodem není jenom tato aktuální krize současné vládní koalice, tím důvodem je obsah vládnutí premiéra Nečase a taky forma, která tady je,“ uvedl na konto koalice předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pokud by se ČSSD opravdu podařilo vládu svrhnout, nebude se strana podle všeho snažit o sestavení nového kabinetu. Preferovala by předčasné volby.

Koaliční špičky sice v posledních týdnech těžko hledají shodu, včera ale svorně hlásaly, že vládu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ještě nechtějí nechat padnout. U jednoho stolu se znovu sejdou v pondělí. Myslím, že bychom se měli ještě jednou pokusit najít společnou dohodu, a to, pokud vím, se v pondělí stane,„ domnívá se ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V podobném tónu se nechal slyšet i premiér Petr Nečas: “Preferujeme institucionální dohodu na půdorysu současné koalice," uvedl.