Zdravotnická reforma: Poplatky půjdou pojišťovnám

Průhonice - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes na konferenci v Průhonicích u Prahy představil České lékařské komoře (ČLK) návrh zdravotnické reformy. Počítá se v ní s tím, že by zdravotní pojišťovny mohly lékařům vypovědět smlouvu bez udání důvodu. Poplatky vybrané od pacientů by zároveň připadaly zdravotním pojišťovnám. Lékařům se návrh nelíbí a reformu označili za nespravedlivou. Ministerstvo zdravotnictví se ale nebrání dalšímu jednání tak, aby se našla kompromisní varianta.

Doktorům se nelíbí návrh reformy zejména proto, že podle nich nahrává pojišťovnám. Tam by totiž nově mohly končit peníze z poplatků. Lékaři se tak obávají, že by jim zdravotní pojišťovny posílaly méně peněz. „Nesouhlasíme s posilováním zdravotních pojišťoven na úkor zdravotníků a pacientů,“ řekl dnes prezident komory Milan Kubek. Pokud by prý mohly pojišťovny bezdůvodně vypovědět lékařům smlouvu, ocitli by se soukromí lékaři v obrovské existenční nejistotě a báli by se jakkoliv vystoupit proti pojišťovně.

Milan Kubek:

„Vedlo by to k tomu, že by se lékař, který je v právu, netroufal bránit proti pojišťovnám a lehce by o smlouvu mohl přijít.“

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Komora také protestuje proti tomu, že by poplatky od pacientů nepřipadaly doktorům, ale zdravotním pojišťovnám. Podle Kubka totiž poplatky jen kompenzují pokles plateb od pojišťoven. „Je to návrh, který není příliš akceptovatelný, jsou to peníze které lze využít na nákup přístrojové techniky či zaplacení administrativního personálu,“ míní lékař Ota Mach. Podle ministra zdravotnictví by ale tento systém mohl být výhodný například pro praktické lékaře. „Některý lékař má spektrum chudých pacientů a poplatky neplatí a je šizen, takovému lékaři by pojišťovna dala víc,“ podotýká Heger.

200 korun u specialisty? Podle Kubka není důvod

Lékaři odmítli i návrh, podle nějž by si mohly pojišťovny zřizovat vlastní zdravotnická zařízení. Šéf ČLK navíc kritizoval to, aby se za návštěvu u specialisty bez doporučení praktického lékaře platilo 200 korun. Podle něj pro to není žádný důvod, protože práce praktika i specialisty je přibližně stejně drahá. Rozdíl ve výši poplatku by prý vedl jen k tomu, že by nemocní radši ke specialistům nechodili. Reforma by měla platit od příštího roku. Počítá třeba se stanovením toho, na co má pacient nárok z pojištění a co už by si měl platit sám.

Poplatek za návštěvu specialisty bez doporučení praktika by se měl navíc zvednout z 30 na 200 korun. U jiného než svého praktického doktora by pak pacient měl místo 30 platit 90 korun. „Přijetí zákonů nepřinese úspory, ale vyšší výdaje na jiné činnosti než léčení,“ zaznělo také na dnešní konferenci. Podle Kubka může reforma najít širší podporu veřejnosti, jen pokud bude spravedlivá. Jako příklad nespravedlivosti uvedl, že ačkoliv se stále zvyšují doplatky pacientů za léky, kvůli zvýšení sazby DPH v příštím roce přijde zdravotnictví o čtyři miliardy korun.

Prezident ČLK Milan Kubek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod