Výkonný výbor ČSSD stojí v hlasování o nedůvěře za poslanci

Praha - Výkonný výbor ČSSD dnes potvrdil záměr poslaneckého klubu vyvolat po Velikonocích hlasování o nedůvěře vládě. Strana se rovněž rozhodla, že nebude v té době ve sněmovně párovat vládní poslance a její poslanci mají také omezit další absence, například nejezdit na zahraniční cesty. Po jednání výboru to uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka. Výbor dnes také volil dalších deset členů stranického předsednictva, podařilo se mu ale volit jen jejich část. Uspěli předseda Senátu Milan Štěch, poslanci Jan Hamáček a Milan Urban a bývalý poslanec Karel Šplíchal. Mezi zbývajícími šesti členy předsednictva musí sociální demokraté zvolit tři ženy, nařizují jim to vnitrostranické kvóty.

Poslanecký klub ČSSD už v pondělí podle Sobotky předloží ve sněmovně žádost o svolání mimořádné schůze, na které by měli poslanci hlasovat o nedůvěře. K vyslovení nedůvěry je ve dvousetčlenné sněmovně potřeba 101 hlasů poslanců. Sociální demokraté mají spolu s komunisty, s jejichž podporou mohou počítat, 82 hlasů. Aby se podařilo nedůvěru kabinetu vyslovit, museli by získat ještě 19 poslanců vládní koalice, což zatím není pravděpodobné.

Bohuslav Sobotka:

„Nepochybně platí pro poslance sociální demokracie, že v prvním týdnu schůze Poslanecké sněmovny je vyloučeno párování či jakákoli neúčast na jednání Poslanecké sněmovny tak, abychom tam, pokud možno, byli v plném počtu.“

Brífink ČSSD po jednání ÚVV (zdroj: ČT24)

ČSSD dnes také uvedla, že chce zahájit s ostatními stranami jednání o omezení výdajů na kampaně. Navrhuje například číslovat předvolební billboardy. Záměr vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu kvůli koaliční krizi už v pátek poslaneckému klubu jednomyslně schválilo stranické předsednictvo.

„Naší preferencí je dohoda politických stran o nových volbách, důležité je, aby termín byl relativně rychlý. Důležité také je přinést stabilní řešení pro Českou republiku, a jak se zdá, tato vláda naší zemi příliš stability nepřináší,“ řekl po včerejším jednání s prezidentem Václavem Klausem Sobotka. Dodal, že vláda o své politice není schopná přesvědčit občany a ani se o to nesnaží. Připomíná „loď bláznů“.