Některé sponzorské smlouvy VV nesou zřejmě falešný podpis

Praha - Na některých sponzorských smlouvách Věcí veřejných je údajně za stranu falešný podpis. Smlouvy směl podepisovat z titulu funkce prvního místopředsedy jen vyloučený poslanec Jaroslav Škárka. Podpisy na mnoha ujednáních jako Škárkovy vypadají, ale je zřejmé, že je někdo zfalšoval, napsal týdeník Respekt ve vydání, které vyjde v pondělí. Mezi smlouvami s údajně falešným podpisem jsou i některé dary od poslance Michala Babáka (VV).

„Tohle nevypadá na můj podpis,“ řekl týdeníku při prohlížení některých dokumentů Škárka. Pravost části podpisů zpochybnila rovněž soudní znalkyně a inspektorka v oboru grafologie Anna Grabowská. „Skutečně jde o jinou ruku, je tam zřetelná jiná dynamika, sklon, chybí zúžení a je vidět, že tužka někde uměle navazovala,“ uvedla. Mezi smlouvami se zfalšovaným podpisem jsou podle Respektu například i dva půlmilionové dary od Michala Babáka.

Darovací smlouvy musí strany přiložit k finanční výroční zprávě, kterou odevzdávají každoročně do dubna do sněmovny. Věci veřejné na otázku, kdo podpisy napodobil, prý odpovědět neumí. Stranický mluvčí odkázal na Škárkovu odpovědnost. Ten podle něj ve výroční zprávě svým podpisem stvrdil, že je balík smluv v pořádku.

Škárku VV vyloučily potom, co obvinil neformálního stranického šéfa Víta Bártu z uplácení některých poslanců za loajalitu. Se stejným tvrzením přišla také někdejší předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí. Škárka dostal 170 tisíc korun, Kočí půl milionu. Bárta tvrdí, že se jednalo o půjčky. Skandál s uplácením stál u zrodu nynější vládní krize.

Otazníky se vznášely i nad Babákovým sponzoringem strany. Respekt už dříve upozornil na to, že poslanec není schopen doložit původ peněz, které v posledních třech letech věnoval na fungování Věcí veřejných. Celkem dal straně asi 6 milionů korun. Z toho 650 tisíc korun zaslal z vlastních úspor, 1,6 milionu korun si půjčil od vlastní účetní firmy MxB a 3,5 milionu korun od firmy WCM CZ, kde dělal jednatele. Firma patří novozélandskému podnikateli Peteru Clifordovi. Podklady, které původ peněz dokazují, již Babák shromáždil.

Jaroslav Škárka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod