Evropští policisté budou pokutovat rychlé jezdce

Praha – Čeští dopravní policisté se zapojí do celoevropské akce zaměřené na kontrolu rychlosti. Naplánovalo ji unijní sdružení Tispol, v jednotlivých regionech bude probíhat buď celý týden, nebo ve vybrané dny. Na policejní akci upozornil deník Právo. V pohotovosti bude dopravní policie také o Velikonocích. Svátky, jejichž součástí je i třídenní volno, patří na silnicích dlouhodobě k nejnebezpečnějším obdobím roku.

Měřit rychlost budou policisté ve vyšší míře než obvykle od pondělí do pátku. V některých regionech bude kontrola probíhat nepřetržitě, v jiných pouze ve vybrané dny. Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila záleží na krajských ředitelstvích, jak intenzivně se do kontrolní akce zapojí.

Podle policistů je právě překračování limitu jednou z nejčastějších příčin tragických nehod. Loni právě rychlou jízdu stanovili jako příčinu 40 procent havárií, při kterých umírali lidé. Řidiče loni policie přistihla při 152 tisících překročení povolené rychlosti a vybrala na pokutách přes půl miliardy korun.

Přítomnost policistů na silnicích během velikonočních svátků má být velmi zřetelná. Podle Leoše Tržila se v kritickém období budou snažit snížit počet nehod – především těch s vážnými následky. Loňské Velikonoce ukázaly, že čeští řidiči dokážou i o svátcích jezdit poměrně bezpečně. Za prodloužený víkend zahynulo na silnicích šest lidí, během roku přitom každý den zemřeli průměrně více než dva lidé. V roce 2009 ale přišlo během Velikonoc od pátku do pondělí o život hned patnáct lidí.

Vydáno pod