VV: Falešné podpisy ať vysvětlí Škárka

Praha – Věci veřejné považují informace o údajně falešných podpisech na některých loňských sponzorských smlouvách za nepřijatelné. V dnešní tiskové zprávě strana uvedla, že celou záležitost by měl vysvětlit vyloučený poslanec Jaroslav Škárka, který za smlouvy nesl jako výkonný místopředseda zodpovědnost. Týdeník Respekt napsal, že podpisy na mnoha smlouvách jako Škárkovy vypadají, ale je zřejmé, že je někdo zfalšoval.

Škárka nesl podle VV odpovědnost za obsah a správnost výroční finanční zprávy strany, která smlouvy zahrnuje. „Je zarážející, že pochybnosti o pravosti svého vlastního podpisu na některých dokumentech přiložených k výroční zprávě vyslovil až poté, co byl osloven redaktory Respektu,“ uvedl mluvčí VV Jakub Žižka.

Bývalý výkonný místopředseda VV podepisoval podle něho finanční zprávu jako celek 30. března, potom ji strana odevzdala do sněmovny. „Z těchto důvodů jsme přesvědčeni, že právě Jaroslav Škárka by měl být tím, kdo by měl skutečnosti uvedené v týdeníku Respekt objasnit a adekvátně vysvětlit,“ dodal Žižka.

Škárka při prohlížení některých dokumentů Respektu řekl, že některé podpisy nevypadají jako jeho. Pravost části podpisů zpochybnila v týdeníku rovněž soudní znalkyně a inspektorka v oboru grafologie Anna Grabowská. Mezi smlouvami se zfalšovaným podpisem jsou podle Respektu například i dva půlmilionové dary od poslance VV Michala Babáka.

Vydáno pod