V troskách autobusu zemřel řidič, cestující jsou zraněni

Praha – Tvrdě a předčasně skončila cesta autobusu, který obsluhuje nákupní centrum na pražském Zličíně. Šedesátiletý řidič zřejmě kvůli zdravotním komplikacím ztratil vládu nad vozem a vyjel ze silnice. Autobus spadl z patnáctimetrového srázu a převrátil se. Řidič zemřel a dalších 14 cestujících bylo zraněno, z toho tři jsou ve vážném stavu. U neštěstí zasahovaly sanitky, zraněné odvážel i vrtulník. Hasičům se podařilo až odpoledne vyprostit vrak havarovaného autobusu. Nehoda je nejvážnější v historii veřejné autobusové dopravy v metropoli.

Nehoda se stala v Sárské ulici u zličínského nákupního centra na rovném úseku. Autobus náhle vybočil a prorazil plot. Sjel ze svahu a zůstal zaklíněn v kopci těsně nad vodní zadržovací nádrží.

Podle mluvčí záchranné služby Jiřiny Ernestové byli zranění při převozu do nemocnic při vědomí a nikdo nebyl v ohrožení života. „Původní počet 16 lehce zraněných byl později upřesněn, pravděpodobně nevyhledali všichni cestující lékařské ošetření,“ doplnila Ernestová. Mluvčí pražské policie Jana Rösslerová dodala, že lékařské vyšetření odmítli dva zranění cestující.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Událost nepoznamenala ranní dopravní špičku, stala se krátce před desátou hodinou dopoledne. Po vyproštění těla řidiče začali hasiči před polednem s vyprošťováním vozidla a postupně jej přetočili na kola. Práci hasičů komplikoval hlavně nestabilní povrch skály. V blízkém jezírku hasiči položili norné stěny, aby zamezili úniku paliva do vody.

Příčinu neštěstí vyšetřuje policie. Chce vyslechnout cestující z autobusu, ptát se budou mimo jiné na chování řidiče před nehodou. „Budou probíhat samozřejmě výslechy zraněných osob, které nám snad řeknou nějakou bližší informaci k tomu, jestli viděli například, co se stalo s řidičem, jak reagoval, kteří nám trochu vysvětlí tu situaci,“ uvedla Rösslerová.

Na místě po nehodě zasahovalo šest sanitek, tři lékaři a vrtulníky záchranářů i policie. Hasiči vyslali čtyři jednotky, lezce a vyprošťovací techniku s hydraulickými nůžkami.

Nehoda je největší v historii pražské městské hromadné dopravy. Podobná se stala v roce 1997 v Liberci. I tam linkový autobus vyjel ze silnice a spadl z několikametrového srázu. Všichni pasažéři tehdy přežili.