Pospíšil: Vězeňská služba při ostraze Otakara T. pochybila

Praha - Vězeňská služba pochybila při ostraze Otakara T., podezřelého z vraždy Anny Janatkové. Dozorci totiž nedodrželi časy kontrol vězně. Na dnešním brífinku u to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Kvůli tomu také požaduje odchod ředitele pankrácké vazební věznice Radka Kutiše z vedoucích funkcí. Dodal, že jeho převelení na jiné služební místo by bylo nedostatečné. Pospíšil chce také potrestání zástupce ředitele, vedoucího oddělení a dozorce. Pochybení dnes přiznala i vězeňská služba (VS).

Ministr Pospíšil shledal v celé kauze tři pochybení, jedno z toho pak spíše formálního charakteru. Podle ministra byl nevhodně stanovený interval kontrol na cele obviněného Otakara T. Dozorci ho totiž kontrolovali po jedné hodině. „Podle mého názoru byl tento interval dosti dlouhý,“ prohlásil Pospíšil, který by se klonil spíše k intervalu 30 minut. Nešlo sice o porušení předpisu, nicméně rozhodnutí podle ministra „nebylo zcela vhodné“.

Z kamerových záznamů vyplývá, že inkriminovanou noc z 20. na 21. března, kdy se Otakar T. pokusil o sebevraždu, dozorce nedodržel stanovený interval kontroly po jedné hodině. „Byl v prodlení 21 minut, toto je zcela zásadní pochybení,“ uvedl ministr. Dozorce odešel a na jiném oddělení si udělal kávu.

Třetí pochybení je pak podle Pospíšila formálního rázu, kdy mohlo dojít k porušení o zákonu o výkonu vazby, což znamená, že dosud netrestaný člověk by neměl být na cele s recidivistou. S Otakarem T. sdílel celu občan vietnamské národnosti, dosud netrestaný, nyní však obvinění z nedovolené výroby omamných a psychotropních látek. Dozorci však vycházeli z toho, že Vietnamec neuměl česky. I Pospíšil připustil, že v tomto případě byl výběr osazenstva na cele víceméně v pořádku. „Nejsem plně spokojen s materiálem, který jsem dostal, a budu chtít ještě jeho další doplňování. Nejsou to závěry konečné,“ zdůraznil na brífinku Pospíšil.

Vězeňská služba vycházela z nepřesných údajů, když nepřiznala pochybení

Generální ředitel vězeňské služby Jiří Tregler na konci března odmítl, že by VS v souvislosti se sebevraždou Otakara T. pochybila. Novinářům řekl, že dozorci muže kontrolovali častěji, než je běžné. Při pohovoru s psycholožkou prý obviněný z vraždy a znásilnění devítileté Anny Janatkové neprojevoval sebevražedné úmysly ani nebyl agresivní. Podle Treglera proto vězeňská služba neumístila muže do zvláštní cely krizového oddělení. Mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová dnes ale řekla, že Tregler tehdy vycházel z nepřesných údajů. „Bohužel došlo k pochybení, že vedení vězeňské služby zveřejnilo nesprávné informace, které vycházely z nepřesných údajů, které mělo v tu chvíli k dispozici. Je to věc stará 14 dní, mezitím vyplynuly nové skutečnosti,“ řekla ve Studiu ČT24 mluvčí. Ředitelství VS podle ní respektuje nynější závěry ministerstva spravedlnosti, uznává, že některé chyby byly jednoznačně prokázány. S lidmi, kteří pochybili nebo poskytli špatné informace, byla podle Prunerové zahájena kázeňská řízení. Jejich výsledky prý nelze předjímat, rozhodnuto by mělo být v řádu týdnů. VS zatím zatím nerozhodla ani o osudu ředitele pankrácké věznice Kutiše.

Jedenačtyřicetiletý muž se 21. března pokusil o sebevraždu v pankrácké vazební věznici, kam ho o několik dní dříve poslal soud s tím, že by mohl trestnou činnost opakovat či uprchnout. Na následky zranění zemřel dva dni poté ve vojenské nemocnici. Otakar T. ve vězení zanechal dopis osobní povahy, ve kterém se k vraždě ani znásilnění nepřiznal.

Média uvedla, že Tregler necelý týden před mužovým činem zrušil nařízení zpřísňující dohled na lidmi, kteří by se mohli pokusit zabít. Odůvodnil to tím, že tak posílil pravomoci jednotlivých ředitelů věznic. Zrušený pokyn prý například přesně popisoval rizika v chování vězňů, která by naznačovala, že se mohou pokusit o sebevraždu. U takových lidí pak nařizoval zvýšený dohled.

Policie před nedávnem podala návrh na zastavení trestního stíhání Otakara T., protože podle trestního řádu je stíhání zemřelého nepřípustné. O návrhu nyní rozhoduje pražské městské státní zastupitelství.

Ostatky devítileté dívky našla policie 16. března po pětiměsíčním pátrání v pražské Troji nedaleko ulice Pod Havránkou pod povrchem země v křoví. Tentýž den policisté zadrželi jedenačtyřicetiletého Otakara T., který byl už od loňského podzimu jediným podezřelým v případu pohřešované dívky. Muže policisté obvinili z vraždy, znásilnění dívky a krádeže vloupáním.