V Německu uvažují o zpoplatnění dálnic

Berlín - Německé ministerstvo dopravy uvažuje o zpoplatnění dálnic. Má už dokonce vypracované čtyři varianty cen elektronických vinět, které by řidiči, včetně cizinců a motorkářů, za užívání rychlostních komunikací v zemi museli platit. Píše to v dnešním vydání německý deník Bild. Mluvčí německé vlády ale zavedení dálničních poplatků pro osobní auta popřel. Podle Christopha Steegmanna takový záměr není obsažený v koaliční smlouvě. V Německu je kolem 12 000 kilometrů dálnic.

Také ministerstvo dopravy dnes zdůraznilo, že se jedná jen o pracovní dokument. Podle mluvčí ministerstva o mýtu pro osobní auta se nedebatovalo a nedebatuje.

Podle tohoto dokumentu, jehož kopii Bild zveřejnil, by se povinnost platit za jízdu po německých dálnicích vztahovala na všechna osobní auta a nákladní vozy do 12 tun. V nejlevnější variantě by jejich majitele roční viněta vyšla na 80 eur. Cizinci projíždějící přes Německo by si mohli zakoupit vinětu na dva měsíce za 30 eur, případně desetidenní za deset eur.

Rozhovor s Igorem Sirotou (zdroj: ČT24)

Pokud by se ministerstvo přiklonilo k nejdražší verzi, stála by elektronická viněta na celý rok 365 eur, na dva měsíce 125 eur, na deset dní 45 eur. Němcům by ale odpadlo nynější placení daně z vozidla.

V případě motocyklů všechny čtyři varianty podle listu počítají s ročním dálničním poplatkem 30 eur a dvouměsíčním ve výši deseti eur.

Německý ministr dopravy Peter Ramsauer Bildu úvahy o zpoplatnění jízdy po dálnicích potvrdil. „V mém úřadě neplatí žádné zákazy úvah. Kam bychom přišli, kdybychom odborníkům nedovolovali zabývat se všemi aspekty financování infrastruktury,“ uvedl. Ministerstvo dopravy v minulosti už zpoplatnění německých dálnic plánovalo, v současnosti za jejich používání ale platí jen kamiony nad 12 tun elektronické mýtné.

„Jenom ve 13 zemích v Evropě nejsou zpoplatněny dálnice,“ uvedl mluvčí ÚAMK Igor Sirota. Nejnižší poplatky za dálnice jsou v Bulharsku, kolem 34 eur. Naopak nejvyšší sazby najdou řidiči překvapivě v Maďarsku, kolem 4 200 korun.