Nečas nabídne Iráku L-159 a modernizaci vrtulníků

Praha - Česká republika nabízí Iráku až 36 podzvukových bitevníků L-159 a modernizaci sovětských vrtulníků. V květnu o tom bude v Iráku osobně jednat premiér Petr Nečas. Oznámil to ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po dnešním jednání se svým iráckým protějškem Hošjarem Zibarím. Český export do Iráku každoročně výrazně roste, armádní zakázky a rekonstrukce ropných zařízení tuzemskými firmami, o kterých bude Nečas jednat, by jej mohly posunout na zcela jinou úroveň.

Česko má podle Schwarzenberga zájem také na bližší hospodářské spolupráci, rádo by se například podílelo na modernizaci iráckých ropných zařízení. Kromě ministra obrany Alexandra Vondry by proto měl Nečase do Iráku doprovodit i ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Česko a Irák se chystají podepsat dohodu o ochraně investic. „V Iráku máme celé spektrum zájmů. Od ropného průmyslu po obranný průmysl,“ konstatoval Schwarzenberg.

Irák chce mluvit do arabské krize

České firmy předloni do Iráku vyvezly zboží za 2,65 miliardy korun. Bylo to zhruba třiapůlkrát více než v roce 2008. Hodnota dovozu zboží z Iráku předloni činila jen 110 tisíc korun. Kromě česko-iráckých vztahů dnes Schwarzenberg a Zibarí hovořili také o situaci v arabských zemích, kde se v posledních měsících zdvihla vlna protestů proti vládním režimům.

„Irák má co říct k tomu, co se děje, vzhledem ke svému vývoji v posledních letech,“ uvedl irácký politik. Jeho země nastoupila novou etapu po pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003. I když je Irák stále neklidný, Američané se z něj chtějí stáhnout koncem tohoto roku. Nyní jich tam zůstává zhruba 50 tisíc. Zibarí v Praze hovořil také o přípravě summitu arabských států, který bude hostit Bagdád.

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK