Nečas chce Johna ve vládě, ale ne na vnitru

Praha - Občanští demokraté už nespojují předsedu Věcí veřejných Radka Johna s bezpečnostní agenturou ABL. Výkonná rada ODS dnes před jednáním koaličních špiček o další podobě vlády zopakovala požadavek na odchod ministrů a náměstků spojených s agenturou ABL, ale předseda strany a premiér Petr Nečas zároveň zdůraznil, že je u koaličních projektů obecně dobré, aby předsedové koaliční strany zasedali ve vládě a nesli plusy i minusy společného vládnutí. VV však musí opustit resort vnitra, trvá na svém ODS.

„Resort ministerstva vnitra by nadále neměl být spravován Věcmi veřejnými. To je dlouhodobý kontinuální postoj od počátku této politické krize,“ zdůraznil Nečas. Širší vedení občanských demokratů dnes jeho dosavadní postup plně podpořilo. Bezpečnostní agentura ABL, kterou dříve vlastnil odcházející ministr dopravy a neformální lídr VV Vít Bárta, je podle názoru ODS příčinou nynější vládní krize.

ODS od pátku tvrdí, že preferuje „institucionální řešení“, tedy pokračování nynější koalice. Výkonná rada dnes vyzvala VV i TOP 09 k realizaci programových priorit rekonstruované Nečasovy vlády, ke kterým prý strany dostaly od voličů mandát.

Reakce Bohuslava Sobotky (ČSSD):

„Je nepřijatelné, aby Nečas nadále prosazoval jako hlavní východisko z vládní krize pokračování koalice ve spolupráci se stranou Věci veřejné coby podnikatelským projektem firmy ABL. Tento koaliční projekt již jednou zkrachoval a jeho násilné obnovování svědčí o tom, že premiéru Nečasovi jde místo skutečné správy naší země a obnovení důvěry ve vládní program o zachování vlivu a moci pro zájmové skupiny, napojené na současnou vládu.“

Klaus zatím demise přijmout nehodlá

Před týdnem odnesl Nečas prezidentovi Václavu Klausovi návrh na odvolání Johna a ministra školství Josefa Dobeše společně s Bártovou demisí. Své rozhodnutí žádat odchod dvou ministrů tehdy zdůvodnil požadavkem na zamezení vlivu ABL ve státní správě. Klaus zatím svou část ústavou předepsaného postupu neučinil, čeká na konečné rozhodnutí koalice, jak z nynější krize dál.

„Výkonná rada zásadně odmítá nezákonné praktiky porušování osobních svobod, zasahování do soukromí a sledování soukromých osob za účelem jejich politické kompromitace,“ citovala z usnesení předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Předseda ČSSD
Zdroj: ČT24