Politika i morálka dnes ztrácí svůj význam, říká šéf lidovců

Praha – Jak se na obraz současné koaliční vlády dívá šéf strany, která ještě nedávno nechyběla takřka v žádném z vládních uskupení novodobé české politiky? Podle současného předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka v současnosti selhává tradiční povědomí o principech politiky, demokracie nebo mravní morálky. Od listopadového kongresu, který do čela křesťanských demokratů dosadil nové tváře, se lidovci soustředili hlavně na personální politiku a splácení dluhů. Podle svého lídra však mají nejhorší za sebou a hodlají v dalších volbách své tradiční voliče znovu oslovit.

„V současnosti se vyprázdnily pojmy jako demokracie, politika, slušnost nebo morálka a jsou zneužívány státní instituce jako například policie. … Záleží na tom, jestli lidé, kteří vstupují do politiky, jsou zakořeněni v mravních hodnotách. Takoví my jsme. Desatero je náš program,“ říká čtyřiatřicetiletý vystudovaný veterinář a také absolvent institutu CEVRO.

I když lidovci od loňských květnových voleb ztratili možnost prosazovat svůj program v rámci vlády, zbraně rozhodně neskládají. Naposledy v únoru předložili ministru práce a sociálních věcí svůj návrh penzijní reformy, který počítá se zvýšením odvodů na sociální pojištění z 28 na 31 procent superhrubé mzdy a zavedení slev na děti. „Je nepřijatelné, aby se jakákoliv reforma dělala bez ohledu na široké vrstvy obyvatelstva, kterých se dotýká,“ dodává Bělobrádek.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Ve vládě, jako je ta současná, bychom nebyli, nenašel by se zásadní průsečík v programech. Minimálně část jejích plánů můžeme označit za asociální - jsou to nepromyšlené věci, jako například důchodová reforma.“

KDU-ČSL také navrhuje, aby se zachovalo penzijní připojištění, stavební spoření či jiné investice občanů na zajištění v důchodovém věku, a to jako druhý pilíř důchodového systému, čímž má stát v důsledku mnohem více ušetřit. Podle Bělobrádka je pro ozdravení financí navíc důležité šetřit „na správných místech“, a nikoliv jednoduše plošně škrtat.

„Nemělo by se krást ve státních zakázkách, celá řada velkých bankovních domů například odvádí obrovské částky přes převodní kurzy. Je potřeba podívat se do jiných zemích, jak s převody nakládají, je třeba šetřit na správných místech. Je tu také prostor pro zlepšení výběru daní, úprav DPH a systému sdílené daně,“ navrhuje Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D.

V letech 1995 až 2001 vystudoval veterinární lékařství na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Roku 2010 u CEVRO vystudoval ekonomii, politologii, právo, mezinárodní vztahy, politický marketing a veřejnou prezentaci. Od roku 2001 pracoval na Krajské veterinární správě pro Královéhradecký kraj, kde až do roku 2009 působil na pozici vrchního veterinárního inspektora. Tehdy se stal krajským tajemníkem KDU-ČSL v Pardubickém kraji. Do strany vstoupil roku 2004 v Náchodě a od té doby ve straně zastával několik funkcí. Roku 2010 byl zvolen zastupitelem města Náchoda. 20. listopadu 2010 na mimořádném sjezdu KDU-ČSL, konaném ve Žďáru nad Sázavou, byl zvolen předsedou strany.

Vydáno pod