Trojkoalice resuscitovala své působení ve vládě

Praha – Na včerejším jednání vyřešila vláda problémy kabinetu, a tak může pokračovat na stávajícím koaličním půdorysu. K12 se v noci shodla na jméně nového ministra vnitra, bude jím bývalý policista Jan Kubice. Z Radka Johna bude vicepremiér pro boj s korupcí. Dopravu povede po demisi Víta Bárty jeho náměstek Radek Šmerda. Podle premiéra Petra Nečase nynější změny nejsou poslední. Další výměny ministrů budou následovat do konce června, kdy obnovená vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry.

„Po úmorném nočním jednání se nám podařilo resuscitovat koaliční projekt. Životaschopnost se projeví během několika málo dní nebo týdnů. Bylo pro nás klíčové uhájit post ministra školství Dobeše a doufáme, že pan Kubice bude vést ministerstvo vnitra ke kontinuitě. V kabinetu i nadále zůstává předseda VV Radek John, rád by totiž dohlédl na procesy okolo přijetí protikorupčních opatření,“ řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (VV).

Radek John považuje nového ministra vnitra Kubiceho za velmi důvěryhodnou osobu. Má podle něj zkušenosti v boji proti korupci. To je pro něj garancí, že bude Kubice pokračovat v tom, co bylo, nastejno a nedojde k žádnému porušení.

Rozhovor s Kateřinou Klasnovou, Janou Černochovou a Janem Husákem (zdroj: ČT24)

Radek John

Kubiceho jsem jednoznačně z těch deseti jmen, které byly k dispozici, doporučoval. Zároveň počítáme s tím, že až bude očištěno jméno ministra Bárty, bude se moci vrátit do vlády.

Podle poslankyně ODS Jany Černochové Věci veřejné trvaly na osobě Miroslava Šmerdy jako nového kandidáta na ministra dopravy. „Jsem velmi ráda, že se podařilo najít nějaké kompromisní řešení, na které přistoupily všechny tři koaliční strany. Nechci spekulovat o tom, zda bude Radek John stále předsedou VV, nebo jestli jím za měsíc a půl bude zvolen třeba Vít Bárta. Průzkumy veřejného mínění byly alarmující, proto si vláda na včerejším jednání uvědomila, že je třeba dělat nějaké kompromisy,“ dodala.

Radek Šmerda vnímá svou nominaci do čela ministerstva dopravy jako dosavadní. Řekl, že úřad hodlá vést právě jen do té doby, než Vít Bárta, neformální lídr nejmenší vládní strany Věci veřejné a dosavadní šéf resortu, očistí své jméno v kauze možného uplácení vlastních poslanců i údajných snah o průnik agentury ABL do státní správy. „Já jsem za těchto podmínek i do toho šel. Doufám, že se Vít Bárta očistí, a jsem ochotný to do té doby převzít,“ řekl.

„Jan Kubice je odborníkem, do funkce nastupuje s dobrým vzděláním, je čestný a dokáže stát za svým. TOP 09 plnila roli vyjednavačů, kteří se snažili přimět obě dvě další politické strany ke shodě a zejména k tomu, aby to jednání bylo ukončeno kompromisem tak, aby mohla pokračovat dále tato vláda ve svém programu a v reformních krocích,“ vyjádřil se poslanec TOP 09 Jan Husák. Na ministru školství Dobešovi VV trvaly, aby mohl dokončit projekt státních maturit.

„Podařilo se odpolitizovat ministerstvo vnitra, což byl pro nás kruciální bod, a myslím, že to souhlasné stanovisko pro nás bylo velkým ulehčením,“ zhodnotil včerejší jednání 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.