K výměně ministrů chce Klaus přikročit ve čtvrtek

Liberec - Prezident Václav Klaus si není jistý, zda je řešení vládní krize, na němž se dohodly koaličními špičky, definitivní. K personálním změnám ve vládě se proto zatím nechce vyjadřovat, řekl novinářům při návštěvě Liberce. Navržená jména nových ministrů prý slyšel v noci poprvé a není podle něj zřejmé, zda dohodu lídrů ODS, TOP 09 a VV ještě nerozbourají poslanci. Prezident je připraven přijmout personální změny ve vládě ve čtvrtek, pokud mu to umožní program. Chce prý o věci rozhodnout rychle včetně jmenování nových ministrů.

„Já jsem požadoval celou dobu, aby došlo k domluvě, nikoliv k nedomluvě. Po rozhovorech s různými zúčastněnými jsem včera už viděl velkou naději. Zrealizovalo se to… Já bych té dohodě jenom přál, aby nebyla zbourána. Předpokládám, že ji ještě musí schvalovat poslanecké kluby všech tří zúčastněných stran, proto není důvod jásat předem, ale budu velmi rád, pokud to dobře dopadne,“ řekl prezident pro ČT.

Prezident Václav Klaus:

„Já jsem nepřicházel s žádným konkrétním návrhem, s žádným konkrétním jménem. Mně nešlo o konkrétní jména, ale o dohodu jako celek.“

Koalice řešila vládní krizi (zdroj: ČT24)

Prezident předpokládá, že jak rezignaci Bárty a odvolání Johna, tak jmenování nových ministrů podepíše najednou. „Tady v Liberci to s sebou nemám,“ poznamenal. V Libereckém kraji zůstane prezident ještě ve středu, předpokládá, že by všechny dokumenty mohl podepsat nejdříve ve čtvrtek. Ve čtvrtek je v Praze celý den na návštěvě maďarský prezident. „Pokud by se to dalo udělat brzy ráno nebo během té návštěvy, tak já jsem připraven to udělat, protože chci, aby tato etapa skončila,“ zdůraznil prezident.

„Myslím, že dostanu od předsedy vlády další dokumenty k podpisu, takže to podepíšeme dohromady. Já jsem velmi pro, aby celek věcí byl hotov, dokonce ve smyslu, aby byli jmenováni noví ministři velmi rychle,“ řekl Klaus ke své snaze vše vyřídit ve čtvrtek.