Squatteři nespáchali trestný čin, když obsadili dům na Albertově

Praha – Odvolací soud vyhověl 15 squatterům, kteří předloni obsadili nevyužívaný objekt na pražském Albertově. Podle soudce sice squatteři porušili práva majitele domu na jeho užívání, nicméně ne tak závažným způsobem, aby měli být trestně stíháni. Prvoinstanční soud totiž loni squatterům udělil podmíněné tresty odnětí svobody a obecně prospěšné práce. Pražský městský soud ale případ postoupil s podezřením na spáchání přestupku Praze 2, ta může za neoprávněné užívání cizí věci udělit pokutu až 15 tisíc korun. Proti dnešnímu rozhodnutí je možné pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Squatteři podle obžaloby vnikli v září 2009 do objektu bývalých lázní na rohu ulic Apolinářská a Na Slupi. V budově strávili noc, poté je zadržela a vyvedla policie, protože neuposlechli opakované výzvy, aby dům opustili. Obžalovaní se hájili tím, že svým činem chtěli pouze poukázat na problém opuštěných a chátrajících budov, ne v domě dlouhodobě přebývat.

Obvodní soud pro Prahu 2 za to loni v lednu potrestal devět z nich podmíněnými dvouměsíčními tresty se zkušební dobou jednoho roku, zbylých šest odsoudil k obecně prospěšným pracím. Tři cizince, kteří se na vniknutí do domu podíleli, soud na 18 měsíců vyhostil.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Předseda senátu Jaroslav Cihlář dal ale dnes za pravdu obhajobě v tom, že soud první instance se dostatečně nezabýval stupněm nebezpečnosti činu pro společnost. „Obžalovaní po formální stránce skutkovou podstatu trestného činu naplnili, po stránce materiální však ne,“ řekl. „Nechci tím dát ale najevo, že jakékoli obsazení domu není trestným činem,“ dodal vzápětí.

„Dříve nebo později bylo jasné, že nás zprostí obžaloby, protože jsme se dopustili jen zvýraznění toho, co se v Praze běžně děje - zanedbávání památek a zneužívání vlastnictví developery a dalšími vlastníky,“ řekla po skončení zasedání jedna ze zproštěných Lenka Kužvartová. Vyjádřila ale také obavu, aby ze správního řízení nevyplynula pokuta, která by pro některé z nich mohla být horší než trest obecně prospěšných prací.

Podle obhájce Pavla Čižinského uspořádala policie v září 2009 monstrózní zásah, kdy na vyklizení dvaceti lidí z domu povolala 200 policistů. Důležitost dnešního rozhodnutí proto vidí advokát v tom, že trestní právo by se nemělo zneužívat pro tyto účely, tedy ke zdůvodnění nepřiměřených policejních zásahů.

Squatteři na pražském Albertově
Zdroj: ČT24