Muž chtěl v Orlové upálit bezdomovce, dostal 15 let

Ostrava - Za pokus o upálení dvou bezdomovců v Orlové-Porubě poslal dnes ostravský krajský soud šestačtyřicetiletého Zdeňka Krajčoviče na 15 let do vězení. Podle bezdomovců, kteří požár přežili, se s nimi obžalovaný krátce před činem pohádal. Osmnáctkrát soudně trestaný Krajčovič přiznal, že se s párem bezdomovců pohádal odpoledne 27. března 2010. To, že by pak garáž, kde bydleli, zapálil, ale popíral. Tvrdí, že celou dobu až do svého zatčení popíjel s různými známými víno nebo spal v ubytovně.

Podle obžaloby muž zajistil vrata garáže tak, aby se lidé spící uvnitř nemohli dostat ven. Pak před garáž naskládal různé hořlavé věci a zapálil je. Muž a žena v garáži si ale ohně všimli, mobilním telefonem přivolali strážníky a hasiče, kteří oheň uhasili a pustili je ven. Oba bezdomovci byli ošetřeni v nemocnici, protože se nadýchali kouře.

Podle soudu Krajčoviče usvědčilo i to, že na místo po hádce přišel dvakrát. Nejprve okolo 23:30, kdy si přinesl šroub s maticí, kterým se pokusil zajistit vrata proti otevření. Hluku si ale obyvatelé garáže všimli a přivolali strážníky městské policie. Ti Krajčoviče na místě přistihli a v zajištění vrat mu zabránili.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Přibližně o dvě hodiny později se ale obžalovaný podle rozsudku na místo vrátil. Dalším šroubem vrata zajistil, naskládal k nim různé hořlavé předměty a hromadu zapálil.

Podobný případ se stal loni v regionu čtyřikrát. Oheň měl vyřešit sousedské vztahy v ostravské osadě Bedřiška. Další se objevil v Havířově, kde měl zamaskovat stopy po vraždě. Podle kriminalistů je možné, že se žháři a vrazi inspirovali útokem na romskou rodinu ve Vítkově. Právě dnes jsou tomu dva roky.

Zamčená garáž
Zdroj: ČT24