VV vládu podpoří, mají ale podmínky

Praha – Poslanecký klub Věcí veřejných (VV) se dnes dohodl na další podpoře stávající koalice. Novinářům to oznámila předsedkyně klubu Karolína Peake. Podle jejích slov VV provedly zásadní personální obměnu své reprezentace ve vládě a totéž nyní očekávají od premiéra Petra Nečase. Podporu vládě VV podmiňují také dalšími požadavky, třeba shodou nad důchodovou a zdravotnickou reformou do konce června. Zřízení nového úřadu vicepremiéra pro boj s korupcí, které má obsadit Radek John, vítají.

„To, že včera Věci veřejné netrvaly na dalších personálních změnách ve vládě, chápeme pouze jako prostor pro podporu premiéra pro stabilizaci jeho pozice,“ prohlásila Peake. Nečas by měl rekonstruovat kabinet podle pravidla „presumpce viny“, kterou prý uplatňoval i vůči VV. Strana žádala odvolání ministrů financí Miroslava Kalouska (TOP 09), zemědělství Ivana Fuksy a obrany Alexandra Vondry (oba ODS). Nečas sice v noci potvrdil, že chce dále měnit ministry, odmítl ale jmenovat, o které půjde.

Další podpora koaličnímu kabinetu ze strany VV pak bude záviset na dokončení důchodové reformy a přípravě reformy zdravotnictví. Reformní zákony převážně z dílny TOP 09 mají být podle VV dokončeny tak, aby bylo možné v červnu důvěru vládě potvrdit ve shodě nad těmito reformami.

Brífink VV o podpoře vládě (zdroj: ČT24)

Poslanci uvítali, že John bude mít jako místopředseda vlády na starosti boj proti korupci. „Podporujeme další jednání o přesném vymezení kompetencí Radka Johna v pozici vicepremiéra, jak v koordinační roli se státními orgány, tak i s nevládními a profesními organizacemi,“ uvedli poslanci.

Johnův úřad prý bude „štíhlý“

Vicepremiér a končící ministr vnitra John slibuje, že jeho úřad bude štíhlý. Chce v záležitosti potírání úplatků dál spolupracovat s některými velvyslanectvími, jezdit do krajů a starat se o naplňování vládní protikorupční strategie. „Nejde o to, aby vzniklo nové velké ministerstvo, ale aby práce zahájené na ministerstvu vnitra pokračovaly,“ řekl dnes novinářům John. Mezi velvyslanectvími, na nichž hodlá čerpat zahraniční zkušenosti s bojem s korupcí, jmenoval americké, německé a francouzské. John také hodlá s ministry jezdit potírat úplatkářství přímo do krajů.

Šéfové policejních a hasičských odborů Johnův odchod z funkce ministra vnitra přivítali. Odboráři jeho odvolání požadovali v petici, pod níž se podepsalo více než 35 tisíc lidí, především policistů a hasičů. Kriticky se ovšem vyjádřili k tomu, že by měl John ve vládě zůstat jako vicepremiér odpovědný za boj s korupcí. Bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho, který by se měl stát jako nestraník Johnovým nástupcem, vesměs předem nezatracují.