TOP 09 podporuje dohodu, i když je kompromisní

Praha - Poslanci TOP 09 a Starostů pokládají noční dohodu o dalším pokračování vládní koalice za kompromis, ale podporují ji. Podle předsedy poslaneckého klubu Petra Gazdíka jsou kroky nutné k tomu, aby kabinet mohl nadále naplňovat své reformní programové prohlášení. Ačkoli spor hořel hlavně mezi ODS a VV, podle Gazdíka z něho vyšla mírně ušpiněná i TOP 09, protože i ona nese vládní odpovědnost. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů ale zopakoval, že jen tato vládní strana nemá žádné skandály.

Lídři koalice se dohodli, že se novým nestranickým ministrem vnitra stane někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice. Dosavadní ministr a předseda Věcí veřejných Radek John by měl ve vládě zůstat jako vicepremiér odpovědný za boj s korupcí. Ministerstvo dopravy by měl vést místo Víta Bárty (VV), který podal demisi, jeho dosavadní náměstek Radek Šmerda. Své křeslo ve vládě uhájil ministr školství Josef Dobeš (VV).

Věci veřejné podpořily dohodu podmínečně; chtějí, aby pokračovaly reformy, a další personální změny v kabinetu. Gazdík proto nevyloučil, že podobnou situaci budou koaliční strany řešit znovu. Zdůraznil však, že už dříve se koalice dohodla na tom, že s reformními zákony spojí hlasování o důvěře. Pokud by kabinet nedokázal reformy prosadit, ztratil by smysl, dodal Gazdík.

Brífink TOP 09 (zdroj: ČT24)